Döms till fängelse för mordhot mot Anna Gullberg

2017-02-07 11:46  
"Hoten mot mig har framförts i samtal med en polis, och kan direkt kopplas till de publiceringar som vi gjort kring Gävle moské. Personen som hotar befinner sig i ledarens omedelbara närhet", sade Anna Gullberg vid tillfället till den egna tidningen.

I dag kom domen mot den 31-årige man som stod åtalad för olaga hot mot Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg. Han fälldes för olaga hot och dömdes till två månaders fängelse.

Det var i mars 2016 som Gefle Dagblads chefredakör Anna Gullberg utsattes för dödshot efter att tidningen genomfört en granskning av Gävles moské och dess ledares koppling till radikal islamism. 

– Hoten mot mig har framförts i samtal med en polis, och kan direkt kopplas till de publiceringar som vi gjort kring Gävle moské. Personen som hotar befinner sig i ledarens omedelbara närhet, sade Anna Gullberg vid tillfället till den egna tidningen.

Nu döms en 31-årig man, som är nära släkting till en imam vid Gävle moské, till två månaders fängelse för att ha mordhotat Anna Gullberg. Det skriver Gefle Dagblad.

– Det känns bra att tingsrätten tar hotet mot mig i min roll som ansvarig utgivare på största allvar och understryker att det här är ett hot mot pressfriheten. Medier i dag lever under stor press. Det är bra att rättsväsendet nu förstått det och agerar, att imamens släkting döms till fängelse är en viktig signal. GD fortsätter förstås med sin granskande journalistik, säger Anna Gullberg till sajten.

Även Tidningsutgivarna (TU), ser det som glädjande att hot mot chefredaktörer tas på allvar.

– Fler än två av fem medarbetare på landets dagstidningar har hotats eller trakasserats under det senaste året. Det kan jämföras med genomsnittet för branschen som ligger på var tredje medarbetare, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för TU, i ett pressmeddelande.

Hon menar vidare att hoten mot Anna Gullberg och hennes kollegor är ett direkt hot mot pressfriheten och i förlängningen vår demokrati.

– Hot mot en lokaltidning ska tas på största allvar. Många gånger är den lokala tidningen den enda som granskar kommunens politiker, näringslivets affärer och de religiösa samfundens verksamhet. Försvinner lokaltidningens rapportering, försvinner den enda oberoende granskningen. Dessutom är en lokaltidning och dess anställda ofta mer utsatta, inte minst på grund av närheten till de granskade, fortsätter Jeanette Gustafsdotter.

Amanda Törner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt