Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Domen över Bonniers nya sälj

Publicerad: 30 September 2015, 12:26
Uppdaterad: 9 December 2015, 15:08

Så tycker mediebyråernas toppchefer om Bonniers nya gemensamma säljorganisation.


Ämnen i artikeln:

Bonnier News

Modigt, men det finns en risk att man tappar kunskapen om det egna varumärket. Så sammanfattar mediebyråcheferna konsekvenserna av Bonniers nya gemensamma säljorganisation.

Tre säljorganisationer ska bli en när Bonnier News samlar annonsförsäljningen för Dagens Nyheter, Dagens Industri och Expressen under ett tak. Bakgrunden till sammanslagningen är den ökade konkurrensen från globala aktörer som Google och Facebook, samt kundernas förändrade beteende.

Anna Hjalmarsson, vd på mediebyrån Zenith, har förståelse för att Bonnier väljer att slå ihop säljorganisationen, eftersom intäktsmodellen har förändrats.

– Vi lever alla i en värld av förändring. Både byråer, kunder och medier brottas med frågor inom organisation och det är lite den heliga graalen som alla letar efter, säger hon.

Men de personliga relationerna är de som får svårast att hänga med, tror hon.

– Alla affärer grundar sig på det. Det man har sett tidigare när det sker stora förändringar är att det tar ett tag, det är det som är utmaningen. Men man får väl prova. Finns det förutsättningar för samma framgångsrika affärer för våra kunder är jag ”all for it”.

Kenneth Danielsson, vd på Mindshare, ser en trend i att allt fler mediehus gör som Bonnier.

– Det sker en transformering i branschen som vi inte har sett slutet på. Det här är ett sätt att testa sig fram. Bonnier har varit där förut och tagit sådana initiativ som de sedan har bromsat. Nu gasar de. Det är modigt att de kämpar på. Man måste göra något.

Samtidigt ser Kenneth Danielsson en risk i att kunskapen om det egna varumärket och närheten till redaktionen kan gå förlorad i och med centraliseringen.

– Det kan vara ett hot eftersom man inte får samma varumärkeskunnande, och det kanske inte finns samma driv i organisationen efter det egna resultatet.

PHD:s vd Fredrik Eriksson är inne på samma linje.

– Fördelen är att samma person har en bredare portfölj att erbjuda, dock finns det ju en potentiell risk i att man tappar lite djupare kunskap om de olika tidningarna. De får ju också lite längre till sina redaktioner och kan på sikt tappa lite av den närhet till redaktionen som man byggt upp och som gett möjligheter till bra samarbeten.

I den nya organisationen får Expressens annonsdirektör Alexande­r Lydecker ansvar för en nyskapad del inom organisationen –  Bonnier News sales – som ska driva den gemensamma digitala affärsutvecklingen, ad operation och det som tidigare var Expressen studio.

Han tror att den nya organisationen kommer att vara positiv för mediebyråerna, då hans avdelning kommer att ha en gemensam tydlig programmatisk struktur.

– Det ligger högt upp på agendan för mediebyråerna. Vi kommer kunna göra flöden snabbare, vilket kommer att hjälpa dem i deras struktur. Sedan kommer deras värld att förenklas i och med att de får färre kontakt­personer.

Mediebyrån Carats vd Nike Carlstof­t tror på den digitala satsningen, då hon menar att titlarna tillsammans är starkare än var för sig digitalt.

– Särskilt inom programmatiska köp, då målgruppsdata, beteenden och räckvidder kommer högre i hierarkin. Och om det betyder att alla deras säljare kommer kunna erbjuda alla produkter på alla plattformar så är det i rätt riktning.

HÄR ÄR MEDIEBYRÅCHEFERNAS KOMMENTARER

Daniel Collin, vd på MEC:

– Jag tror att de känner att de måste göra någonting, dels för att effektivisera, dels för att jobba på ett annat sätt. Men att man som säljorganisation väljer att lägga ut en del av sin försäljning på ett externt bolag ger en signal om att någon annan kan göra det bättre än vi själva. Det känns instinktivt fel.

Kenneth Danielsson, vd på Mindshare:

– Man förlorar kunskapen lite om det redaktionella som man får när man bara pratar för sitt varumärke. Men det är ju välkända positionerade titlar, så det är inget jätteproblem. Fördelen är att de har fler verktyg i lådan och förhoppningsvis kan erbjuda mer intressanta helhetslösningar.

Nike Carlstoft, vd på Carat:

– Det blir intressant att se hur stor nytta de kan dra av varandras varumärken – det är tre individuella produkter redaktionellt. Samtidigt låter det som en riktig satsning digitalt, då titlarna tillsammans är starkare än var för sig.

Fredrik Eriksson, vd på PHD:

– Att slå ihop säljet och lägga det i ett externt bolag är en trend som vi har sett på flera håll, vilket känns logiskt ur ett effektiviserings- och besparingsperspektiv. Dock är det viktigt att man bibehåller en hög kvalitet och tillgänglighet.

 

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Bonnier News

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.