Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Dom i Happy Green-målet: Expressen riskerar böter på 10 miljoner

Publicerad: 25 november 2022, 13:49

Expressen döms till viten på sammanlagt 10 miljoner kronor efter hälsopåståenden.

Foto: Getty Images + Olle Sporrong/Expressen

Rödbetsjuice skyddar mot cancer och basilika fungerar istället för värktabletter. Det påstod Expressen och annonsören Happy Green i två artiklar. Nu riskerar Expressen böter på uppåt 10 miljoner kronor.

Ämnen i artikeln:

ExpressenNyheter

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Patent- och marknadsdomstolen dömer Expressen och annonsören Happy Green till vite. Expressen döms till viten på sammanlagt 10 miljoner kronor, medan Happy Green får viten på sammanlagt 2 miljoner kronor, om de fortsätter med en rad hälsopåståenden.

Bakgrunden till domen är två publiceringar på expressen.se i januari 2019, som enligt Konsumentombudsmannen var annonser som såg ut som nyhetsartiklar, där man påstår att rödbetsjuice och mynta-te skyddar mot cancer samt att basilika fungerar i stället för värktabletter. 

Expressen försökte först stoppa målet med hänvisning till Yttrandefrihetsgrundlagen, men fick nej i både tingsrätten och hovrätten. 

Både Expressen och Happy Green döms nu alltså till vite och ska också betala Konsumentombudsmannens rättegångskostnader på 208 900 kronor.

Expressen och Happy Green har till och med 15 december på sig att överklaga.

– Vi har noterat patent- och marknadsdomstolens dom och vi analyserar den nu. Vi har inte bestämt om vi ska överklaga, säger Klas Granström, chefredaktör och ansvarig utgivare för Expressen, till Dagens Media. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev