Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Dom efter hot mot GT överklagas till Högsta domstolen

Publicerad: 30 december 2014, 09:38
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:17

UPPDATERAD. Den 29-årige man som hotat Expressens västsvenska edition GT friades mot brottet medborgerlig frihet i hovrätten. Nu överklagar GT domen till Högsta domstolen.


Ämnen i artikeln:

ExpressenGT

Dagens Media har vid flera tillfällen skrivit om rättegången mot den 29-årige man som bland annat lämnat in ett paket innehållande en kniv och ett exemplar av Koranen till GT:s redaktion.

I mars föll domen mot mannen, men den överklagades och i november kom Göta hovrätts dom. Mannen, som är ledare för en högerextrem organisation, dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst i 100 timmar för olaga hot, men friades för brott mot medborgerlig frihet.

Nu väljer GT att överklaga domen, via Expressens ombud, till Högsta domstolen med en begäran att mannen ska fällas för brott mot medborgerlig frihet.

"Straffbudet om brott mot medborgerlig frihet, har aldrig prövats av Högsta domstolen och det saknas således prejudikatbildning. Hot och våld mot publicister och medieföretag tilltar. Det är därför en högst angelägen fråga för, förutom mediebranschen, de rättsvårdande myndigheterna om gärningar av detta slag kan lagforas som högmålsbrott", skriver man bland annat i överklagan.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson förklarar beslutet att överklaga i ett sms till Dagens Media:

"Vi tycker att det är viktigt att försöka få ett prejudikat i HD, hela mediebranschen har ju önskat att rubriceringen brott mot medborgerlig frihet ska prövas och det vore önskvärt om vi kunde få klarhet i vad som gäller när journalister hotas", skriver han.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenGT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev