Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Dom efter hot mot GT: HD går på hovrättens linje

Publicerad: 18 mars 2015, 12:37
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:09

Den då 29-årige mannen hotade Expressens västsvenska edition. För det dömdes han till fängelse i tingsrätten. Domen överklagades till hovrätten som ändrade straffet till villkorlig dom. Nu väljer Högsta domstolen att gå på hovrättens linje.


Ämnen i artikeln:

ExpressenGT

Det var förra året som den då 29-årige mannen dömdes till sex månaders fängelse för brott mot medborgerlig frihet efter att ha hotat GT:s redaktion. Bland annat hade han kastat ägg mot  entrén och lämnat in ett paket innehållande en kniv och en koran.

Domen överklagades och Göta hovrätt friade mannen för brott mot medborgerlig frihet. Istället dömdes han till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst för olaga hot.

GT överklagade domen till Högsta domstolen som nu har valt att gå på hovrättens linje.

– Jag tycker att det är bra att rättsväsendet, polis, åklagare och domstolar genom hela den här processen har markerat att det är olagligt att agera hotfullt mot redaktioner och enskilda journalister, skriver Thomas Mattsson, ansvarig utgivare för GT, i ett mejl till Dagens Media och fortsätter:

– Jag har förtroende för HD, men vill ändå mena att det var bra att åklagarväsendet försökte driva det här målet som brott mot medborgerlig frihet.

Brott mot medborgerlig frihet är att genom andra brott försöka förhindra demokratiska fri- och rättigheter. Brottet finns i tryckfrihetsförordningens brottskatalog.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenGT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.