måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Dokumentet 2.0 stoppas av Sofia Olsson Olsén

Publicerad: 23 november 2017, 16:03
Uppdaterad: 30 november 2017, 08:07

UPPDATERAD. Klockan nio i förmiddags skulle Dokumentet 2.0 presenterats på en presskonferens, men stoppades av Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén.

Ämnen i artikeln:

Aftonbladetmetoo

AH

Alex Hartelius


Dokumentet 2.0 lyfter fram medarbetarnas berättelser om övergrepp, sexism och trakasserier på Aftonbladet. 1970 skapades ett liknande dokument på samma tidning där kvinnor berättade om sexism på arbetsplatsen. Efter skandalerna kring #metoo har Dokumentet 2.0 skapats. 

Aftonbladet hade i tisdags ett möte där det framkom att Dokumentet 2.0 skulle presenteras och bli tillgänglig för allmänheten på en presskonferens under torsdagen. De som varit ansvariga för att ta fram dokumentet är: Eva Franchell, Gunilla Granqvist, Åsa Linderborg, Frida Söderlund och Ebba Thornéus.

Nu uppger Journalisten att Aftonbladets Sofia Olsson Olsén valt att stoppa spridningen av Dokumentet 2.0 efter att ha läst det under onsdagen. Ett stormöte ägde rum igår, onsdag, där ett 60-tal kvinnor från Aftonbladet deltog. Sofia Olsson Olsén motiverade sitt beslut och hävdade att dokumentet var en ”intern handling”.

I ett mejl till Journalisten har hon svarat att hon måste gå igenom innehållet utifrån ett pressetiskt perspektiv.

Dokument 2.0 är ett medarbetarinitiativ av en grupp kvinnor på Aftonbladet i samband med #metoo-kampanjen. Jag tycker initiativet är väldigt bra, vilket jag har sagt flera gånger. 

Vid en eventuell publicering i Aftonbladets kanaler, där jag är ansvarig utgivare, måste jag självklart gå igenom materialet ordentligt utifrån ett pressetiskt perspektiv. Det tror jag alla har respekt och förståelse för.  

Jag vill framhålla att jag inte på något sätt lägger mig i initiativgruppens arbete eller hur den väljer att presentera sitt material internt och externt. Den frågan äger gruppen och bestämmer helt och hållet själva över. Det jag har att fatta beslut om är, som sagt, vad som publiceras i våra egna kanaler där jag är ansvarig utgivare”, skriver Sofia Olsson Olsén i mejlet till Journalisten.

UPPDATERING: Efter artikelns publicering ringer Aftonbladets ställföreträdande utgivare Lena Mellin upp Journalistens reporter. Enligt henne var det inte tänkt att dokumentet skulle publiceras i Aftonbladet.

– Sofia Olsson Olsén har inte stoppat Dokumentet 2.0. De personer som har tagit fram dokumentet är förstås fria att sprida innehållet som de vill, men tanken var inte från början att dokumentet skulle publiceras i Aftonbladet. Den idén nådde Sofia Olsson Olsén först i går. Vi går nu igenom Dokumentet för att se vad som går att publicera, säger Lena Mellin till Journalisten.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev