DN vill införa dramatisk höjning av arbetstiderna

2016-03-18 11:50  

DN-medarbetare kan få upp till 25 arbetsdagar fler per år. "Ett mycket dåligt förslag", säger Anders Forsström, ordförande i journalistklubben på DN, till Journalisten.

Förslaget om höjda arbetstider handlar om att säga upp de lokala avtalen om arbetstidsförkortning, och innebär cirka 25 fler arbetsdagar per år, rapporterar Journalisten.

Följden skulle bli att de som jobbar normal kontorstid får 2,5 timmars mer arbetstid per vecka, från 37,5 till 40 timmar. De som jobbar skift får upp till fem timmar mer arbetstid per vecka, som ska läggas ut som nya hela arbetsdagar.

De anställda får ingen ersättning för den ökade arbetstiden, enligt förslaget. Det skulle medföra en lönesänkning på upp till 14 procent på arbetad tid, efter beräkningar från journalistklubben.

– Det här är ett mycket dåligt förslag. Folk jobbar mer än någonsin och det finns snarare ett behov av att sänka arbetstiden, säger Anders Forsström, ordförande i journalistklubben på DN, till Journalisten.

Arbetsgivaren motiverar förslaget med att företaget måste spara pengar, och hänvisar enligt Journalisten till det centrala kollektivavtalet.

Dagens Media söker DN:s administrativa redaktionschef Fredrik Björnsson för en kommentar.

Amanda Törner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt