Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

DN vill införa dramatisk höjning av arbetstiderna

Publicerad: 18 mars 2016, 10:50
Uppdaterad: 18 mars 2016, 11:07

DN-medarbetare kan få upp till 25 arbetsdagar fler per år. "Ett mycket dåligt förslag", säger Anders Forsström, ordförande i journalistklubben på DN, till Journalisten.


Ämnen i artikeln:

DNJournalisten

Förslaget om höjda arbetstider handlar om att säga upp de lokala avtalen om arbetstidsförkortning, och innebär cirka 25 fler arbetsdagar per år, rapporterar Journalisten.

Följden skulle bli att de som jobbar normal kontorstid får 2,5 timmars mer arbetstid per vecka, från 37,5 till 40 timmar. De som jobbar skift får upp till fem timmar mer arbetstid per vecka, som ska läggas ut som nya hela arbetsdagar.

De anställda får ingen ersättning för den ökade arbetstiden, enligt förslaget. Det skulle medföra en lönesänkning på upp till 14 procent på arbetad tid, efter beräkningar från journalistklubben.

– Det här är ett mycket dåligt förslag. Folk jobbar mer än någonsin och det finns snarare ett behov av att sänka arbetstiden, säger Anders Forsström, ordförande i journalistklubben på DN, till Journalisten.

Arbetsgivaren motiverar förslaget med att företaget måste spara pengar, och hänvisar enligt Journalisten till det centrala kollektivavtalet.

Dagens Media söker DN:s administrativa redaktionschef Fredrik Björnsson för en kommentar.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

DNJournalisten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.