Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

DN var nära att ställa hyllad intervju med Kristina Lugn

Publicerad: 8 April 2014, 04:19
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:41

Matilda Gustavssons porträtt av Kristina Lugn i DN har blivit en snackis. För Dagens Media berättar Matilda Gustavsson om det hyllade "haveriet".


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

I söndags publicerade Dagens Nyheter ett personporträtt av Kristina Lugn där reportern själv beskriver intervjuerna med poeten som "ett haveri".

I artikeln får man möta en Kristina Lugn som kallar reportern korkad, som berättar historier som inte går att publicera och som hotar med att byta nummer om hon mottar ett till samtal från reportern.

Resultatet blev att Dagens Nyheters redaktion och artikelns författare Matilda Gustavsson tvingades ta ställning till huruvida artikeln skulle publiceras över huvud taget.

– Vi funderade på att ställa den först men det var ganska mycket upp till mig. Vi sköt på publiceringen någon vecka på grund av att det skulle bli en annan typ av artikel. Vi diskuterade innehållet och hon (Kristina Lugn reds. anm.) fick läsa det i sin helhet, säger Matilda Gustavsson till Dagens Media.

Var Kristina nöjd med artikeln?

– Jag vet inte hur mycket jag ska gå in på det, det har varit ganska mycket kontakt efteråt. Jag upplever att responsen har varit lika dubbel som mötet med henne var.

Matilda Gustavsson är, trots turerna, nöjd med den slutliga publiceringen av artikeln och porträttet av Kristina Lugn.

– Jag är väldigt nöjd med artikeln. Man konstruerar ju alltid mycket i porträttjournalistik och själva grunden i den typen av journalistik är ofta att man gör ganska välvilliga porträtt. Jag var nog också inställd på det tills det gick över en slags gräns. Då kände jag att antingen blir det ingen artikel alls eller så blir det en transparant artikel.

Andrea Svanberg

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.