Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

DN, Sydsvenskan och DI lämnar TU

Publicerad: 2 Juli 2012, 09:14
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:17

De tre morgontidningarna DN, DI och Sydsvenskan har valt att lämna branschorganisationen Tidningsutgivarna, TU. Föreningens ordförande Tomas Brunegård säger att han tror att tidningarna kommer att återvända.


Ämnen i artikeln:

TidningsutgivarnaDITUDNSydsvenskan

De tre Bonniertidningarna DN, DI och Sydsvenskan har valt att lämna branchorganisationen TU. Enligt TU:s ordförande Tomas Brunegård handlar det dock inte om ett beslut som är taget centralt från Bonnier.

– Det här är något som inte är Bonnierföreteelse. Det är inte ett manifest från dem, utan tvärt om, de har låtit det vara upp till olika beslutsfattare om hur de vill göra. Expressen har ju till exempel inte valt att gå ur, säger han till dagensmedia.se.

Tomas Brunegård säger att han inte är förvånad över de tre tidningarnas beslut, utan att det är något som organisationen har förberett sig för.

– Det här är ett samtal som har pågått under en tid. Det har funnits en kritik dels mot medlemsavgifterna och dels angående relevansen i det vi håller på med. Det här är kritik som vi har tagit till oss av och jobbat med, säger Tomas Brunegård och fortsätter:

– Vi har grundat Medieföretagen och Utgivarna, så att TU ska kunna jobba med tidningsspecifika frågor. Vi har också gjort stora omställningar i kostnadskostymen, och sänkt medlemsavgifterna kraftigt. Den kritik som funnits har vi tagit tagit till oss och vi har gjort stora förändringar. Det är synd att tidningarna väljer att lämna i detta läge, ett läge där vi måste jobba ihop.

Vad innebär detta för er?

– Vi har vetat att diskussionen har funnits. Utifrån ett ekonomiskt strukturellt perspektiv så innebär det inte mycket, vi har redan tagit höjd för detta. Men det är tråkigt och det är klart att en stor morgontidning som DN lämnar ett hål efter sig.

Tror du att tidningarna kommer att återvända?

– Vi har medlemmar som kommer och går, men detta är mer uppseendeväckande. Jag tror nog att de kommer tillbaks förr eller senare. Jag säger som John Donne: "No man is an island", ensam är inte stark.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.