måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

DN stänger kommentarsfälten: ”Det handlar om att prioritera resurserna annorlunda”

Publicerad: 31 januari 2023, 11:05

DN har tagit bort möjligheten för läsarna att debattera under artiklarna.

Foto: Janne Næss + skärmdump från DN:s sajt

Möjligheten att kommentera på Dagens Nyheters artiklar tas bort. Enligt Anna Kallenberg, redaktionell utvecklingschef på tidningen, är det en resursfråga.

Ämnen i artikeln:

DN.seDagens NyheterNyheterRedaktionens val

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Dagens Nyheters läsare har kunnat kommentera och debattera under artiklar sedan 2017. Men sedan i går, måndag, finns inte den möjligheten kvar.

Anna Kallenberg, redaktionell utvecklingschef på Dagens Nyheter, säger att beslutet att slopa kommentarsfältet har fattats för att tidningen vill lägga resurser på andra saker.

– Vi har haft kommentarer sedan 2017, men det tar en del resurser och då skulle vi hellre vilja utforska andra sätt till interaktivitet med läsarna, säger hon och fortsätter:

– Vi har till exempel haft en del chattar där läsarna kan ställa frågor om olika nyhetshändelser till våra reportrar. Sedan har vi olika forum på Facebook där man kan tycka till. Så det här handlar helt enkelt om att tänka nytt och prioritera resurserna annorlunda.

Tidigare har ni sett ett syfte med att det går att debettera under artiklarna. Har ni omvärderat det?

– Nej inte egentligen, utan olika tider kräver olika sätt att göra saker och ting på. Men med det sagt så kan jag förstå att både de som har skrivit och de som har läst kommer att sakna kommentarsfälten, men det kanske kommer något nytt framöver.

Vilka reaktioner har ni fått på det här beslutet?

– Vissa har hört av sig och frågat varför, andra är besvikna för att de har tyckt om kommentarfälten.

Ansvarig för Dagens Nyheters kommentarstjänst är bolaget Ifrågasätt som tillhandahåller funktionen för flera svenska publicister.

Gustav Hjärn, vd och grundare av Ifrågasätt, understryker dock att samarbetet med DN och koncernkollegorna Di, Expressen samt Bonnier News Local fortsätter:

– Gällande att DN väljer att för tillfället ta bort kommentarer på grund av omplanering av resurser tycker vi självklart är tråkigt. Vi har dock fortsatt ett väldigt nära samarbete med DN och övriga tidningar inom Bonnier News, som samtliga är viktiga kunder för oss på vår lösning för live-rapporteringar, Direkt. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev