DN slår tillbaka mot porrimpotens-kritiken

2013-05-15 12:27  

DN:s artikelserie om "porrimpotens" har fått skarp kritik av nätverket Queera sexologer. Men den ansvarige reportern Thomas Lerner slår tillbaka.

Dagens Nyheter har under de senaste veckorna publicerat en artikelserie om personer som överkonsumererar porr, och därför inte kan få en erektion utan porr.

Men artikelserien om "porrimpotens" får hård kritik av nätverket Queera sexologer som publicerat en artikel på SVT Debatt.

Artikeln är undertecknad av bland annat Suzann Larsdotter på RFSU, Jack Lukkerz från Malmö Högskola och Renita Sörensdotter från Stockholms Universitet.

"Artiklarna saknar helt vetenskaplig grund. Dessutom genomsyras texterna av gravt moralistiska övertoner, vilket ligger i linje med mediernas långa historia av att demonisera sexualitet", skriver nätverket, som också menar att DN och andra medier "har en lång historia av att framhålla enkelspåriga argument som demoniserar sexualitet och konstruerar sexualitet som en farlig, okontrollerbar och destruktiv kraft".

Men DN-reportern Thomas Lerner tycker att kritiken är missriktad.

– Vi har aldrig skrivit att det är vetenskapligt belagt eller att fem av tio lider av det. De skjuter lite över målet, vi har aldrig försökt moralisera över porr, säger han till Dagens Media.

Han berättar att artikelserien är följden av ett mejl som DN fick i höstas, där en person tyckte att problemet var värt att belysa. Efter att ha letat runt på internet fann Thomas Lerner att det finns hundratals personer som beskriver liknande problem.

– Vi försöker lyfta fram en aspekt av det hela. Jag känner att de överreagerar lite grann. Jag är ingen debattör – jag är en reporter, och jag försöker ge en bild av verkligheten.

Eftersom det finns ett stort intresse kring ämnet menar han att det går att lyfta fram det utan att det är vetenskapligt.

– Det finns någon sorts vetenskapshysteri där det alltid måste vara fem av tio av någonting. Vi försöker lyfta fram ett fenomen i samhället, säger Thomas Lerner.

Han pekar också på att DN har skrivit om positiva effekter av porr tidigare.

Hundratals kommentarer har kommit in till DN angående artiklarna, både positiva och negativa, berättar han. Inför artikelserien diskuterades det noga hur artiklarna skulle se ut.

Sebastian Parkkila

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt