Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

DN-skrapan blir blågul – till stöd för Ukraina

Publicerad: 24 februari 2022, 10:39

”Jag tror att det är viktigt att människor i Ukraina känner att de inte är ensamma”, säger Peter Wolodarski, till Dagens Media.

Foto: Linnéa Kihlström

Bonnier News lyser upp DN-skrapan, som är ryska ambassadens nära granne, för att visa solidaritet med det ukrainska folket.


Ämnen i artikeln:

Bonnier NewsPeter FellmanPeter Wolodarski

Ryssland inledde tidigt under torsdagsmorgonen en militär invasion av Ukraina och ukrainska invånare har vittnat om explosioner i Kiev och i flera andra städer. 

DN-skrapan i Stockholm vetter mot den ryska ambassaden och som en symbolisk handling kommer byggnaden att lysas upp i blågula färger så snart tekniken är på plats, förhoppningsvis under kvällen. 

– Det är en signal för att vi stöder Ukraina i allt som sker nu, en symbolhandling, säger Peter Fellman, chefredaktör för Dagens industri och affärsområdeschef för Di-gruppen som bland annat Dagens Media ingår i. 

Beslutet fattades efter en diskussion som flera av Bonnier News chefredaktörer deltog i.

– Förslaget kom upp och personligen tyckte jag att det var en utmärkt idé, så efter en stunds diskussion bestämde vi inom Bonnier News att vi skulle göra det, säger Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.

Varför är det här viktigt?

– Ukraina är en europeisk demokrati som har blivit invaderat av en mäktig granne som tar sig rätten att kväsa den statsbildningen. Det är ett hot mot hela Europa när det sker, säger han och fortsätter:

– Vi journalister lever och frodas i demokratin och det här är en väldigt allvarlig situation. Jag tror att det är viktigt att människor i Ukraina känner att de inte är ensamma.

Den ryska ambassaden är ju er närmsta granne. Påverkar det här säkerheten i huset?

– Det vet jag inte och det har vi heller inte vägt in i det här beslutet.

Det är inte första gången som Bonnier News låtit lysa upp sin byggnad för att visa sitt stöd. Under Peter Wolodarskis tid vid tidningsrodret lyste skrapan i Frankrikes färger efter terrorattentatet vid satirtidningen Charlie Hebdo.

– Den här formen av upplysning har ju använts för att uttrycka solidaritet vid olika tillfällen. Nu gör vi det igen för att stötta det ukrainska folket.

I den egna tidningen skriver Expressens biträdande chefredaktör och kulturchef Karin Olsson om valet att lysa upp byggnaden:

”Mellan krig och fred är Bonnier News tidningar, som finns i huset, inte opartiska. Vi förhåller oss inte neutralt till valet mellan diktatur och demokrati. Vår publicistik grundar sig i ett ideal om frihet och liberal demokrati”, skriver hon i Expressen

Dagens Media har sökt Bonniers säkerhetschef Crister Ohlsson för en kommentar om hur upplysningen eventuellt påverkar säkerheten i huset. Han avböjer med hänvisning till att mediehuset inte kommenterar säkerhetsfrågor.

 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev