Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

DN.se i upprop mot Herlitz nedskärningar

Publicerad: 16 April 2010, 12:50
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:53

Medarbetarna på DN.se protesterar mot Gunilla Herlitz tuffa bantning av webben.


När Dagens Nyheters vd och chefredaktör Gunilla Herlitz ska spara drabbas webben extra hårt.

Antalet tjänster på DN.se har redan minskat från cirka 40 till dagens 27.

Nu riskerar ytterligare sju personer på DN.se att sägas upp.

I ett sista försök att få den nya ledningen att omprioritera har DN.ses medarbetare gått ihop i ett brev till Gunilla Herlitz.

– Om dessa uppsägningar går igenom kommer det att drabba DN.se väldigt hårt, säger en medarbetare på DN.se.

Stämningen beskrivs som ”mycket låg”.

– Man hoppas att ledningen ska vakna, eller ta åt sig. Man kanske inte fullt har insett vilka konsekvenser detta kommer att få.

Brevet, som är underskrivet av en lång rad medarbetare på DN.se, har skickats ut internt på Dagens Nyheter under fredagen.

Här är brevet i sin helhet:

Till Dagens Nyheters chefredaktör och vd Gunilla Herlitz: Sju av våra medarbetare på DN.se hotas av uppsägning. Dessa personers insatser har varit helt ovärderliga för DN.se:s utveckling och ledande position bland Sveriges nyhetssajter. Vi är oroliga för DN.se:s möjligheter att upprätthålla den höga kvaliteten, och i förlängningen även för dess överlevnad på en marknad där utvecklingen går oerhört snabbt och våra konkurrenter satsar. Hotet om uppsägningar ska ses mot bakgrund av att DN.se redan bantat organisationen med elva tjänster samt att fyra medarbetare skrivit på för avgångsvederlag.

Vi befarar att Dagens Nyheters ledning inte har insett de fulla konsekvenserna som uppsägningarna skulle få. Den digitala revolutionen förändrar just nu vårt yrke, vår bransch och våra läsares vanor. För att möta denna utmaning krävs det särskilda kvalifikationer och ett engagemang i nätjournalistikens möjligheter. Detta är också en förutsättning för att Dagens Nyheter ska kunna ta tillvara nätets kommersiella potential, där utvecklingen ännu är i sin linda.

Vi tror inte att DN.se kan fullfölja sitt nuvarande journalistiska uppdrag om uppsägningarna genomförs. Många års målmedvetet och framgångsrikt arbete riskerar att slås i spillror.

Dagensmedia.se har sökt Dagens Nyheters vd och chefredaktör Gunilla Herlitz för en kommentar.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.