Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

DN:s redaktioner i norra Sverige klara

Publicerad: 9 december 2021, 06:58

Dagens Nyheter etablerar sig i Luleå, på bild, samt Umeå.

Foto: Wikimedia

Sju journalister knyts till Dagens Nyheters nya redaktioner i Umeå och Luleå.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterLokalpress

Sedan 2019 har Dagens Nyheter expanderat med redaktioner i Malmö och Göteborg, och nu stationerar sig tidningen även i norra delarna av Sverige. Dagens Nyheters ledning har landat i Umeå och Luleå som hemvister för två nya redaktioner i norr. 

Syftet med etableringen är inte att tävla med lokala medier i området, utan att göra journalistik för en rikspublik, skriver DN på sin sajt.

LÄS ÄVEN: Pia Rehnquist om DN:s Malmösatsning: ”Ett logiskt drag” 

– Det har varit svårt att välja orter. Det går förstås inte att bevaka hela norra Sverige med ett fåtal medarbetare, hur man än väljer att fördela bemanningen. Nu satsar vi på två lite större hubbar i Umeå och Luleå, som är de två viktigaste städerna, säger Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef och projektledare för DN:s rikssatsningar, till den egna tidningen.

Efter en rekryteringsprocess som lockat mer än 170 sökande står det klart vilka som kommer att arbeta på de två redaktionerna:

Jonas Fröberg, ekonomi- och motorjournalist, blir chef för satsningen. Marcus Derland, i dag grävreporter/redaktör på Dagens Arbete, Emma Isberg, tidigare riksreporter på Sveriges Radio P3 med Norrbotten som bevakningsområde, Sven Björkland, under många år reporter på Västerbottens-Kuriren, Jenny Kejerhag tidigare reporter på Miljö & Utveckling, Erik Simander, frilansfotograf för bland annat TT och med en utbildningsbakgrund på Nordens fotoskola.

DN förstärker även samarbetet med frilansfotografen Erik Abel, som länge arbetat för bland annat DN i Umeå, samt med ytterligare någon frilansjournalist.

Marcus Derland, Emma Isberg och Erik Simander kommer att finnas på plats i Luleå, medan Sven Björkland och Jenny Kejerhag kommer att utgå från Umeå.  Redaktionerna öppnar i mitten av mars 2022.

LÄS ÄVEN: Från kris till vinstlyft för storstadspressen 2020 – och festen fortsätter i år 

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterLokalpress

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.