Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

DN:s nya giv – tre olika startsidor

Publicerad: 23 september 2019, 13:09

Anna Åberg är chef för DN.se sedan 2012.

Foto: DN/Anette Nantell

DN testar nytt – och lanserar tre olika startsidor. Idag släpps olika varianter för Stockholm, Göteborg och Riks. ”Utanför regionerna behöver man inte se när det är stopp i tunnelbanan”, säger Anna Åberg, chef för DN.se.


Ämnen i artikeln:

DN.seDagens Nyheter

– Det började redan när vi funderade på att öppna en redaktion i Göteborg, och ställde oss frågan hur vi skulle hantera journalistiken från den redaktionen. Eftersom den satsningen främst är digital var det ganska naturligt att vi snabbt funderade på hur vi skulle hantera det på sajten och i appen, berättar Anna Åberg, chef DN.se. 

Idag, måndag, rullar DN.se ut de tre startsidorna till 20 procent av läsarna. Senare i veckan kommer de att aktiveras för samtliga.

Övergången går till så att besökaren kommer att mötas av tre alternativ på sajten: Stockholm, Göteborg eller Riks. Baserat på valet visas därefter enbart artiklar som anses vara relevanta för respektive startsida. Det betyder att lokala nyheter i Stockholm inte dyker upp på startsidan för den som valt Riks-sidan. Däremot dyker Stockholmsnyheter upp om det anses vara av intresse på nationell nivå. 

– Vi tror att vi kan göra startsidan mer relevant för alla. De som bor i Stockholm eller Göteborg kommer att få mer lokalt material. Utanför regionerna behöver man till exempel inte se när det är stopp i tunnelbanan, säger Anna Åberg. 

Inspiration är tagen bland annat från brittiska The Guardian. Så vitt Anna Åberg vet har ingen tidning anammat samma koncept i Sverige. 

– Det finns liknande koncept i Sverige, så som Expressen hanterar GT och Kvällsposten. Men det är inte samma lösning, och annorlunda eftersom det är olika varumärken. Så vitt vi vet är vi ensamma i Sverige. 

Startsidorna lanserades idag. Har ni fått någon reaktion än? 

– Vi har fått en reaktion hittills. Det var från en person som ville ha både Stockholm- och Göteborgsnyheter. Vi får se hur vi ska hantera det. Allt material går ju fortfarande att hitta. 

 

Fakta: DN:s tre startsidor

Riks är grundversionen av startsidan. Även här kommer det att dyka upp nyheter som utspelar sig i Stockholms – eller Göteborgsregionen men som bedöms vara av intresse även för läsare utanför dessa regioner.

 

Sthlm innehåller allt från riks samt lokala nyheter från Stockholmsregionen.

 

Gbg innehåller allt från riks samt lokala nyheter från Göteborgsregionen.

Källa: Dn.se 

 

Julia V. Caesar

Reporter

Ämnen i artikeln:

DN.seDagens Nyheter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev