Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

DN:s ledarskribent om kollegan Johan Croneman "den spjuvern"

Publicerad: 26 November 2015, 06:45
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:19

DN-medarbetarna har hamnat i diskussion om "vänster-SVT".


Ämnen i artikeln:

DN

Efter att Expressens ledarskribent Eric Erfors i lördags publicerade ett spökskrivet brev om " en programförklaring vi aldrig kommer att få höra " signerat SVT:s vd Hanna Stjärne, tog det inte lång tid innan Dagens Nyheters Johan Croneman började formulera en krönika.

Eric Erfors text som döpts till "Välkommen till Vänster-SVT", drev tesen att SVT systematiskt anställer och profilerar vänsterdebattörer.

Johan Croneman frågar sig i texten "Om något har mediernas vridning skett åt högerhållet" hur Eric Erfors har tänkt hur rekryteringen skulle gå till och skriver bland annat: " Man måste ju ändå försöka ha koll på vad de röstar på – skall public service-medarbetare över huvud taget ha kvar rösträtten? " .

En text som nu kritiseras av DN:s ledarskribent Erik Helmerson. I texten "De punschdoftande vänstertyckarna" benämner Erik Helmerson sin DN-kollega Johan Croneman som "den spjuvern" och menar att Johan Croneman själv som vänster inte ser den större problematiken.

Erik Helmerson ifrågasätter bland annat hur allt hade sett ut om det varit åt andra hållet, om "80 procent av public service-journalisterna tillika uppgav att de röstade på alliansen (och inte som nu på de rödgröna)" , skriver han och fortsätter:

" Jag önskar, men vet förstås inte, att jag själv skulle säga ifrån. Det vore rätt naivt att tro att en sådan obalans inte i någon mån skulle snedvrida det offentliga samtalet och agendasättandet. "

Erik Helmerson menar att vänsterdebattörer älskar att skämta bort åsikten om att public service är åt vänster men att de inte ser sin strukturella åsiktsöverordning. Han avslutar med att skriva:

" Vad jag inte behöver undra är hur det är i dag. Det finns få åsikter som blir så förlöjligade som påpekandet att det inte är lysande att licensfinansierade medier lider av viss politisk snedvridning. 'Vafalls? SVT? Slagsida åt vänster?'. Tyckarsamhället formligen sprutfnissar glutenfria Digestivesmulor över hela tv-skärmen. Vänsterdebattörerna, dessa rebelliska normkritiker, är nöjda som punschstinna brukspatroner med sin licensfinansierade strukturella åsiktsöverordning. "

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

DN

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev