Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

DN:s kulturchef: "En illvillig felvinkling av Dagens Media"

Publicerad: 11 september 2012, 12:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:11

Han har själv hyllat ordet "hen" i en krönika. Men DN:s kulturchef Björn Wiman ser inga problem med att tidningen bannlyser ordet i nyhets- och reportagetext.

Ämnen i artikeln:

DNDagens Nyheter

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Igår publicerade dagensmedia.se delar av Dagens Nyheters redaktionschef Åsa Tillbergs mejl till tidningens journalister där hon slog fast att tidningen inte ska använda det könsneutrala ordet "hen" istället för "han eller hon" i nyhets- och reportagetext.

"Visst kan man tycka att det är praktiskt och det är mycket möjligt att hen blir ett vedertaget begrepp så småningom. Men det är inte DN:s uppgift att gå i bräschen för hen som fortfarande kan uppfattas som ett querpolitiskt ställningstagande", skrev hon bland annat mejlet.

Men kulturchefen Björn Wiman – som tidigare i år hyllat uttrycket i en krönika – kallar beslutet "helt odramatiskt".

– Att i löpande nyhetstext inte använda "hen" istället för "han eller hon" är helt odramatiskt och har ingenting med min krönika att göra. Det är två helt olika saker, säger han till dagensmedia.se.

Tidigare i år skrev Po Tidholm en kritiskt text i DN Kultur där han ondgjorde sig över "könsbarriären i legovärlden". Han kallade det danska leksaksföretagets nya flickprodukt "Lego Friends" för den "värsta sortens exempel på hur man reproducerar könsstereotyper och skamlöst låser in barn i inskränkta könsroller".

Kort därefter skrev Björn Wiman en krönika med rubriken "Språkets byggklossar är lika betydelsefulla som färgen på Legobitarna" där han överförde resonemanget till hen-debattens motsvarighet i spansktalande länder.

"Det slår mig att detta budskap kan tillämpas också på språkets byggklossar. För visst representerar det lite löjliga ordet "hen" något större och mycket vackrare än sig själv - kanske rent av drömmen om en värld där alla flickor får lika stort utrymme som pojkar", skrev Wiman.

Björn Wiman tycker dock inte att Dagens Nyhets beslut att slopa "hen" har något med det resonemanget att göra.

– Inom de romanska språken finns det en stor och laddad debatt om könsförtryck i språket. Det är inte så i svenskan.

Björn Wiman vänder sig starkt emot dagensmedia.ses rubrik om att ett "hen-förbud" skulle ha införts på tidningen.

– Det är inget förbud, det är en illvillig felvinkling av Dagens Media. Detta är en språkrekommendation bland många andra. Språkrekommendationer är något som alla stora dagstidningar i Sverige arbetar med.

Men språkrekommendationen säger att DN:s journalister inte ska använda ordet "hen" i nyhetstext, är inte det ett förbud?

– Rekommendationen säger att vi inte ska använda ordet "hen" istället för "han eller hon" i vanlig nyhetstext. Men självklart finns det tillfällen då det är motiverat att använda "hen", till exempel när man skriver om en person med självvald oklar könstillhörighet som själv vill bli benämnd som "hen". Då är det självklart att vi gör det i Dagens Nyheter.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev