Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

DN:s hämnd på Hovet – stoppade Hansens bokjobb

Publicerad: 14 Juli 2010, 10:28
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:44

DN fick inte intervjua Victoria och Daniel. Då drog tidningen tillbaka sin prisbelönte fotograf Paul Hansen från bokprojektet ”Vårt bröllop”, kan Dagensmedia.se i dag avslöja.


Ämnen i artikeln:

HovetÅsa TillbergDNDagens Nyheter

Dagens Nyheters prisbelönte fotograf Paul Hansen står som huvudfotograf till Natur & Kulturs unika bokprojekt ”Vårt bröllop” – en bok som görs med Hovets stöd och välsignelse.

Kronprinsessparet har låtit Paul Hansen, tillsammans med författaren Susanna Popova, följa med bakom kulisserna på Slottet inför bröllopet.

De har även öppnat dörren till Haga under renoveringen som pågått parallellt med bröllopsbestyren. Allt enligt Natur & Kulturs beskrivning av projektet som ska ge en unik inblick i parets liv.

Men Dagensmedia.se kan i dag avslöja att Paul Hansen plockades bort från projektet tidigare i vår efter en konflikt mellan Hovet och tidningen.

Den 22 maj publicerade DN:s ärkerival Svenska Dagbladet en lång intervju med kronprinsessan Victoria och hennes dåvarande fästman, nu make, Daniel Westling.

Det fick DN:s redaktionschef Åsa Tillberg, vars tidning också försökt få en intervju med paret, att melja hovets informationschef Nina Eldh – med vad som uppfattades som ett hot från DN:s sida.

– Om inte DN också får en intervju med det blivande bröllopsparet så drar de tillbaka sin egen anställde fotograf Paul Hansen från bokprojektet, säger en källa med insyn, som vill vara anonym om det ultimatum som ska ha framförts.

Åsa Tillberg bekräftar att Paul Hansen rycktes ur bokprojektet.

– Jag mejlade Nina Eldh för att försökte hitta en lösning så att även DN kunde få ut något bra av det samarbete vår medarbetare och Natur & Kultur hade med Hovet. Det borde inte leda till att vi konsekvent missgynnas av Hovet, till exempel genom att inte få intervjuer, säger hon till Dagensmedia.se.

Åsa Tillberg skrev vidare att tidningen skulle överväga att Paul Hansen skulle få lov att bryta samarbetet om man inte hittade en konstruktiv lösning för båda parterna. Men det gick inte.

– Paul Hansen bröt bok-kontraktet i våras, säger Åsa Tillberg.

Enligt en källa med insyn ska detta ha lett till en konflikt mellan Paul Hansen och Dagens Nyheters ledning, vilket ska ha resulterat i att Paul Hansen tillfälligt fått stanna hemma från jobbet.

Men det dementerar Åsa Tillberg:

– Vi var överens med Paul om att han skulle bryta samarbetet. Det skedde någon månad innan bröllopet.

– Jag har också hört dessa rykten. Men Paul Hansen är inte avstängd. Han är just nu ledig, men börjar snart arbeta igen.

Har ni en konflikt?

– Jag kommenterar inte enskilda medarbetare. Det finns ju ofta konflikter på en redaktion, säger Åsa Tillberg.

Enligt Margaretha Zachrisson, förlagschef på Natur & Kultur, ska Paul Hansen dock ha fotograferat för bokprojektet under själva bröllopsdagen – långt efter att Åsa Tillberg säger att Paul Hansen slutat arbeta med boken.

– Jag har inget med en eventuell konflikt mellan DN och deras medarbetare att göra. Paul har fotograferat huvuddelen av vår bok och har fullgjort sitt avtal. Boken innehåller även bilder från bildbyråer och andra. Den innehåller också bilder från Paul Hansen från själva bröllopet, säger hon till Dagensmedia.se.

Enligt uppgift till Dagensmedia.se ska Paul Hansen ha begärt ledigt med hänvisning till ”privata skäl” under bröllopsdagen. Detta efter att ha fått order om att han var tvungen att leverera bilder till DN från bröllopet, vilket Paul Hansen ska ha vägrat, då han ansåg att de var avsedda för boken.

Åsa Tillberg uppger att Paul Hansen under bröllopsdagen var ledig av ”strikt privata skäl” den 19 juni.

Hans Arbman, fackklubbsordförande för journalistklubben på DN, vill inte kommentera situationen.

– Jag kan inte kommentera saker som rör en enskild medlem, säger han.

Hovets informationschef Nina Eldh vill heller inte kommentera saken.

– Paul Hansen har ett avtal med bokförlaget Natur & Kultur beträffande bröllopsboken. Därför får du ställa frågorna till honom.

Dagens Media har flera gånger sökt Paul Hansen. Han är en av sveriges mest prisbelönte fotografer och har bland annat vunnit den prestigefyllda utmärkelsen "Årets bild".

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.