Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

DN:s faktatabbe – citerade ur satirartikel

Publicerad: 26 september 2016, 08:10
Uppdaterad: 26 september 2016, 14:42

I en artikel citerar Dagens Nyheter ur en satirartikel med rubriken ”Trump varnar för att Clinton kommer rigga debatt genom att använda fakta". "Väldigt pinsamt det här förstås, ska inte kunna hända", skriver DN:s redaktionella utvecklingschef Martin Jönsson.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterDonald Trump

I kväll möts presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump för första gången i en tv-debatt. Under rubriken ”100 miljoner följer första duellen” skriver DN:s korrespondent att Donald Trump tagit medierådgivning från bland andra Fox-grundaren Roger Ailes och att kampanjteamet arbetar med en detaljerad ”psykologisk profil” av Clinton som bygger på analyser av videoklipp och framträdanden.

”Faktakoll prioriteras inte lika högt”, skriver DN, följt av citatet:

– ”Crooked Hillary” kommer att peta in små bitar av fakta hela kvällen, och på så vis rigga hela grejen”, sa Trump vid ett kampanjmöte i Colorado häromdagen och använde det epitet han brukar ge Clinton, ”Ohederlig”.

Men citatet kommer från en artikel i den amerikanska tidskriften ”The New Yorker”, skriven av satirikern och komikern Andy Borowitz, vilket Jack Werner var först med att uppmärksamma på Twitter.

Vidare står i satirartikeln att Donald Trump varnat CNN, som är värd för debatten, att om de inte kan garantera att hålla debatten fri från fakta – tänker han hoppa av.

Det ska CNN också ha lovat, skriver Andy Borowitz.

”Vi har en väletablerad praxis på CNN, sade en talesperson. ”Om kandidaterna börjar ströva över till fakta, data eller annan kontrollerbar information, har vi instruerat moderatorerna att ta bort det”.

DN har nu gått ut med en rättelse:

"I en tidigare version av den här artikeln fanns ett felaktigt citat från Donald Trump med".

Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på DN, skriver på Twitter till Jack Werner:

"Borttaget nu. Väldigt pinsamt det här förstås, ska inte kunna hända. Bra att du påpekade."

Så sent som förra veckan hänvisade Expressen till en sydafrikansk satirsajt. Något som ledde till att Expressen felaktigt skrev och pushade att den sydafrikanske nobelpristagaren Desmond Tutu gått ur tiden.

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterDonald Trump

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.