Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

DN-reportens dolda passning till kungen

Publicerad: 13 September 2013, 06:20
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:34

Den vanligtvis så stringenta Dagens Nyheter kostar på sig att skoja lite med kungen inför hans 40-årsjubileum som monark.


Ämnen i artikeln:

HovetDNDagens Nyheter

Vad han egentligen sade den där höstdagen efter den årliga älgjakten på Halle- och Hunneberg är något omtvistat. Enligt tidningen Fokus, som lyssnat på inspelningar av uttalandet, lät kungens kommentar kring uppgifterna i boken "Den motvillige monarken" såhär:

”Och vi vänder på ett blad, ungefär som ni gör i era tidningar”.

Men i svenskarnas medvetande är det frasen ”Nu vänder vi blad” som har fastnat.

Inför firandet av kung Carl Gustafs 40 år som regent bjuder Dagens Nyheter över två sidor läsarna på ett axplock av hans bedrifter. Den uppmärksamme läsaren märker också att DN kostar på sig att skoja lite med vår regent.

Istället för en klassisk torr upplysning om att artikeln fortsätter på nästa sida parafraserar tidningen kungen och skriver ”Nu vänder vi blad".

– Det är en fras som har blivit lika mycket klassiker som ”kära örebroare". Det har blivit ett bevingat ord vare sig kungen vill det eller inte, säger Eva-Karin Gyllenberg, DN-reportern som skrivit artikeln och även står bakom det lilla kungaskämtet.

– Kanske blir de lite sura på hovet, men jag tycker att det är oanstastligt, fortsätter hon.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

HovetDNDagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.