DN om vindsvåningsrepet: ”Det sprids som en löpeld”

2010-10-11 10:36  

Reportaget om Eric Tour och Nina Perssons vindsvåning har fått nätet att koka av ilska. ”Vi visste att det skulle reta läsarna”, säger Bo Westmar, redaktör för DN Bostad.

Under rubriken ”Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva” fick läsaren av DN Bostad följa med hem till det matintresserade paret Eric Tours och Nina Perssons superexklusiva våning i Vasastan.

Texten inleds med en scen från vindsvåningens hjärta – kökets teppanyakihäll, där Eric Tour vant vänder ”de spröda råvarorna … Vårlök, groddar och mizunasalladens dekorativa blad lierar sig med äggnudlar och räkor. Heta droppar från flaskor och burkar med besynnerligt innehåll får fullborda verket”.

I liknande ordalag fortsätter texten berätta om parets intresse för inredning, vin och asiatisk mat. Något som har retat gallfeber på både Dn.ses läsare såväl som bloggare och folk i sociala medier.

– Vi förutsåg att reportaget skulle reta en del läsare. Men att det skulle få denna omfattning trodde vi inte, säger Bo Westmar, redaktör för DN Bostad.

Bland de 276 kommentarer som artikeln hittills fått på Dn.se undrar många om reportaget är ett skämt. ”STOR humor!!!! har inte garvat så mycket åt en artikel på länge”, lyder en av kommentarerna.

Sara Trus, journalisten som har skrivit texten till reportaget, står som redaktör för ”Fastighetsmäklaren”, en kundtidning som produceras av Tidningsmakarna på uppdrag av Mäklarsamfundet. Enligt Bo Westmar har Sara Trus dock inte längre den befattningen.

– Just nu är hon mammaledig och inte redaktör för tidningen. Men hon skriver även artiklar för Fastighetsmäklaren.

Är det inte det problematiskt för DN Bostad?

– I detta fall bedömde jag det inte som ett problem. Det är inte okänt att en del frilansare även jobbar med andra uppdragsgivare och reklam.

Är artikeln någon form av advertorial för vindsvåningar?

– Nej.

Kan du förstå kritiken mot publiceringen?

– Jag strök en del formuleringar innan publicering, såhär i efterhand skulle man kanske tagit fram pennan och strukit lite mer. Men hemma-hos-skriverier är inte nyhetsjournalistik, det är lite mer den softa stilen på det.

– Ett liknande reportage från en väldigt exklusiv lägenhet på Östermalm fick också starka reaktioner, men inte i närheten av detta. Vi vet att denna typ av texter retar upp en hel del läsare och med blogg- och Facebookvärlden sprids det som en löpeld.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt