Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

DN ökar vinsten kraftigt

Publicerad: 5 Februari 2015, 08:07
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:14

Dagens Nyheter ökar resultatet kraftigt – medan Expressens resultat sjunker.


Ämnen i artikeln:

BonnierExpressenDagens Nyheter

I dag presenterar Bonnier, Sveriges största medieföretag, sin bokslutskommuniké för 2014.

Bland annat framgår att affärsområdet ”News” ökade det totala resultatet från 257 miljoner kronor 2013 till 332 miljoner kronor 2014.

Något som kallas för ett tecken på ett trendbrott.

”Ökningen av digital annonsering balanserar nu minskningen i printannonsering. Om det är en bestående förändring så är det av ännu större betydelse än det enskilda årets lönsamhetsförbättring i affärsområdet”, skriver Bonnier i bokslutskommunikén.

I affärsområdet News ingår Dagens Nyheter, Dagens Industri, Expressen samt Sydsvenskan/HD.

Mer än hälften av resultatet i affärsområdet kommer från flaggskeppet Dagens Nyheter.

DN:s resultat för 2014 skrivs till 173 miljoner kronor, uppger DN i den egna tidningen. Det är en ökning med 70 miljoner kronor jämfört med 2013 och är enligt DN ”ett av tidningens bästa resultat de senaste 20 åren”.

Bakom det förbättrade resultatet ligger faktorer som ”ökade intäkter från läsare” och ”sänkta kostnader för personal, distribution och produktion”.

Annonsintäkterna i print fortsätter att falla. Men enligt DN hade tidningen en tillväxt på nära 50 procent i digitala annonsintäkter.

– Mitt i den stora struktur­omvandlingen på mediemarknaden står DN mycket starkt. Det ger oss möjlighet till fortsatt stora investeringar i vår digitala utveckling och journalistik, vilket är nödvändigt för vår framtid, säger ­Gunilla Herlitz, vd för DN till den egna tidningen.

DN redovisar inte omsättningen för tidningen under 2014. Under 2013 omsatte DN, enligt bolagets bokslut, 1,6 miljarder kronor.

Dagens Industris resultat var nästan lika högt som DN:s. Tidningen rapporterar ett resultat på 171 miljoner kronor, uppger di.se.

Kvällstidningen Expressen redovisar ett kraftigt resultatfall. 2013 skrevs vinsten till 98,4 miljoner kronor. Resultatet för 2014 stannar på 20 miljoner kronor. Resultatet tyngs av strukturkostnader för den nedbemanning som Expressen genomförde under året. Rörelseresultatet före strukturkostnader uppgick till 85,4 miljoner kronor.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.