Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

"DN-ledningen glömmer att det handlar om människor av kött och blod"

Publicerad: 17 Oktober 2013, 05:51
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:30

Ledningen på Dagens Nyheter behandlar sin personal ovärdigt. Det säger Jonas Nordling, ordförande för Svenska Journalistförbundet.


I slutet av augusti kunde Dagens Media avslöja att 12 journalister på Dagens Nyheter omplacerats som ett led i tidningens senaste sparpaket.

Istället för att arbeta med tidningen ska de nu jobba med tidningens 150-årsjubileum. Detta från en lokal ute på stan.

– Jag är jävligt arg. Många är ledsna och chockade. Det är en mix. Det går liksom inte att förstå, det är inte så här det brukar gå till. Det är bortom anständighetens gräns, sa en av de tolv medarbetarna då till Dagens Media.

Sedan dess har ledningen på DN fått mycket hård kritik från facken på samtliga stora tidningar i Stockholmsområdet.

I går kunde tidningen Journalisten berätta nya detaljer om omplaceringarna, som av anställda liknas vid "en Robinsontävling", "vuxenmobbning" och "en kafkalik upplevelse".

I sina nya tjänster ska de 12 medarbetarna bland annat arbeta med att tagga gamla artiklar så att de blir sökbara i arkivet.

Nu får DN-ledningen även hård kritik av Jonas Nordling, orförande för Svenska Journalistförbundet:

" Det sätt som dessa medarbetare har behandlats på kan inte vara acceptabelt för en modern arbetsgivare. Mediebranschen slåss för närvarande för sin existens, och åratal av bristande utvecklingsarbete syns nu i hanteringar liknande den på DN. Det är en ovärdig behandling av lojala medarbetare, och som sätter fingret på en bärande fråga: Är detta en lösning som våra motparter vill se i framtiden? Ska medarbetare pekas ut som odugliga, förklara dem icke önskvärda och avlägsna dem från redaktionen?", skriver han i en debattartikel.

Till Dagens Media säger Jonas Nordling att han inte varit med om något liknande tidigare.

– I en förändringsprocess på en arbetsplats är det inte ovanligt att medarbetare tvingas byta arbetsuppgifter och ställas inför det faktum att detta är alternativet till att bli uppsagd, men jag har aldrig varit med om att man lagt upp det på det här sättet, säger han och fortsätter:

– Dels så är de inte önskvärda på redaktionen, de placeras ute på stan och dels ska de inte återvända.

Hur illa är läget på DN?

– Jag förstår att alla medieägare har det tufft just nu. Vi befinner oss i en omstrukturering och alla har fullt fokus på att lösa dagens kris. Men det betyder inte att man kan sluta se på sina medarbetare som människor av kött och blod och här blir det så uppenbart att man tappar en dimension av arbetsgivarens roll.

Jonas Nordling riktar även hård kritik mot arbetsgivarorganisationen Medieföretagen.

– Vi kommer alltid ha enskilda arbetsgivare som riskerar att fatta kortsiktiga beslut, men Medieföretagen som organisation måste de inse att det här inte skapar något bra klimat på en arbetsplats, säger han och fortsätter:

– Jag har sett på andra håll hur man skapat infekterade stämningar som riskerar att förlama framtida diskussioner där man verkligen behöver hitta en samsyn.

Dagens Media har vid flera tillfällen sökt Peter Wolodarski för att fråga om omplaceringarna. Till Journalisten säger han dock:

– Dåligt arbetsklimat leder till en sämre tidning, så ingen redaktionsledning har intresse av att skapa en rädslans kultur. Men någon tystnad råder knappast vad gäller utvecklingen på DN, även om en del överord använts i stridens hetta. Om arbetsgivare och fack försöker lösa problemen tillsammans tror jag att skadorna minimeras.

Enligt Journalisten finns det en "misstanke" om att projektet med DN:s 150-årsjubileum läggs ner efter ett år och att de 12 medarbetarna då ska varslas om uppsägning.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.