Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

DN-klubben backar upp bemanningsupproret

Publicerad: 6 November 2014, 14:19
Uppdaterad: 19 Februari 2016, 10:27

Dagens Media har i flera artiklar berättat om bemanningsupproret som skakar branschen. Nu stämmer även journalistklubben på DN in i den skarpa kritiken mot arbetsgivarna.


Det måste bli ett slut på bemanningsbolagens utnyttjande av anställda, det skriver Dagens Nyheters-journalistklubb i ett uttalande.

Enligt klubben har bemanningsföretagens intåg på mediemarknaden bäddat för " otrygga anställningsförhållanden, lönedumpning och splittring mellan fast anställda och inhyrda".

Vidare skriver klubben att införandet av bemanningsbolag såldes in som en falsk omsorg om de vikarier som redan snurrat runt i LAS-karusellen i årtionden.

" Vad man inte berättade var att dessa bolag skulle användas för att pressa ned löner och andra arbetsvillkor, leda till att fast anställda ersattes med långtidsinhyrda och att även bemanningsbolagen så långt de har kunnat skulle kringgå lagar och avtal. Inte heller att när bolagen väl gick med på ett kollektivavtal bara skrivit under på villkor långt sämre än övriga branschen".

Journalistklubben ger därmed sitt fulla stöd till det pågående bemanningsupproret och avslutar:

"Vi avvisar uppdelningen i A, B och C-lag på arbetsmarknaden och kräver att bemanningsanställda ska ha samma arbets- och anställningsvillkor som de fast anställda. Inhyrda ska bara användas för vikariat – inte för att upprätthålla faktiska tjänster".

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.