Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

DN klandras efter debattartikel om folkmord

Publicerad: 11 April 2013, 04:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:49

En man pekades ut som extremist och folkmordsförnekare utan chans att försvara sig. Nu klandrar Pressens opinionsnämnd DN för att ha brutit mot god publicistisk sed.


Ämnen i artikeln:

DNDagens Nyheter

Den 11 juni 2012 publicerade Dagens Nyheter en debattartikel med rubriken ” Okunnighet om Srebrenica gynnar folkmordsförnekarna”.

Artikeln skrevs av Jasenko Selimovic, statssekreterare i utbildningsdepartementet, och handlade om huruvida händelserna i den bosniska staden Srebrenica skulle kallas massaker eller folkmord.   

Debattartikeln fick tre kritiska repliker som Jasenko Selimovic fick möjlighet att besvara. I ett av svaren, som skrevs av personen som anmält DN, beskrev Jasenko Selimovic anmälaren som en av de drivande personerna bakom folkmordsförnekelse i Sverige, och jämförde honom med förintelseförnekare.

Personen som anklagades för ovan nämnda skrev ett svar på påståendet som DN debatt avstod att publicera. Då anmäldes tidningen av personen i fråga, som menade att DN tillät personangrepp på honom utan att han gavs möjlighet att svara.

Pressombudsmannen tycker inte att det var skäl nog för klander, men Pressens opinionsnämnd gör en annan bedömning och klandrar Dagens Nyheter för att ha brutit mot god publicistisk sed.

" Även om det ska vara högt i tak på en debattsida, och hårda värdeomdömen om debattmotståndare kan tolereras, gäller den pressetiska regeln att en tidning ska vara generös med bemötanden även där. Den publicerade slutrepliken innehåller sådana angrepp på anmälaren att den inte borde ha fått stå oemotsagd", skriver Pressens opinionsnämnd.

Frida Wickberg

Ämnen i artikeln:

DNDagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.