Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

DN i samarbete om nyheter på ryska

Publicerad: 10 mars 2022, 07:01

Peter Wolodarski, DN:s chefredaktör, säger om projektet ”News in russian” att tidningen vill hjälpa till att nå ut med oberoende journalistik på ryska.

Foto: Janne Næss

Tre nordiska dagstidningar, bland dem DN, börjar publicera nyheter på ryska. Tidningarnas chefredaktörer skriver i samband med detta ett öppet brev till pressfrihetens försvar: ”Demokratin dör i mörker”.


Ämnen i artikeln:

UkrainaDagens Nyheter

Sedan invasionen av Ukraina har Ryssland gjort stora ansträngningar för att strypa medierapporteringen om kriget. Bland annat har en ny lag införts i Ryssland som gör det olagligt att ens nämna kriget. Bryter man mot nya lagen, som infördes den 4 mars, riskerar man upp till 15 års fängelse. 

Tilltaget har fått utländska journalister att lämna Ryssland, bland annat DN, skriver tidningen på den egna sajten.

Mot detta som bakgrund har Dagens Nyheter ingått ett samarbete med finska och danska dagstidningen Helsingin Sanomat och Politiken. Projektet kallar de ”News in russian”.

Alla tre tidningar kommer att publicera artiklar översatta till ryska på sina sajter – och länka till varandras publiceringar, så att den som vill följa rapporteringen på ryska får ett större utbud.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski säger till den egna tidningen att projektet är ett sätt att hjälpa till med att nå fram med oberoende journalistik på ryska.

De tre tidningarnas chefredaktörer har även skrivit ett öppet brev som ligger på respektive ”News in russian”-sida.

Här är brevet:

”Det ryska folket har rätt att få veta”

Europa har oåterkalleligt förändrats sedan Rysslands aggressionskrig utvecklats på ett chockerande sätt. Kriget gör att det varje dag väcks nya frågor som bara en fri och oberoende press kan söka djupgående svar på till sin publik.

Det är därför den ryska administrationen fokuserat på att stoppa sina medborgare från att få oberoende information i stället för propaganda. Det ryska ledarskapet har tvingat medierna att enbart rapportera information som verifierats av ”officiella ryska källor”.

Vi har med avsky sett på när den ryska statsåklagaren beordrat de sista oberoende tv- och radiooperatörerna Dozhd TV och Echo Moskvy att stänga ner i förra veckan. Dessutom har dussintals ryska och internationella journalister gripits när de rapporterat från protester mot kriget.

Ryska medborgare måste också ha rätt att få oberoende information. Ukrainas tragedi kan inte speglas till den ryska publiken genom propagandakanaler.

Ryska mödrar måste få veta hur deras söner skickats till det okända, hur oskyldiga civilpersoner dödas och skadas och hur miljoner ukrainare har tvingats fly från sitt eget land. Och hur miljoner ukrainska barn fått se sin barndom förstörd.

Det är därför vi på de nordiska tidningarna Helsingin Sanomat, Dagens Nyheter och Politiken, nu börjar publicera våra artiklar om kriget på ryska.

Vårt mål är att ge ryssar opartiska och tillförlitliga nyheter.

Demokratin dör i mörker. Ett fritt flöde av oberoende information är nödvändigt för att hålla hoppet uppe om fred och humanitet

Peter Wolodarski, chefredaktör Dagens Nyheter,

Kaius Niemi, chefredaktör Helsingin Sanomat

Christian Jensen, chefredaktör Politiken

 

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

UkrainaDagens Nyheter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev