torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Digitala läsarintäkterna ökar – men printintäkterna väger fortfarande tyngre

Publicerad: 3 mars 2023, 08:56

Johan Taubert, vd på TU, ser positivt på den digitala utvecklingen men oroas över att majoriteten fortfarande är kopplade till print. Foto: Janne Næss/Jonas Hellsén

De digitala läsarintäkterna ökade med 4 procentenheter förra året men fortfarande dominerar printintäkterna inom morgonpressen – särskilt inom landsortspressen. ”Det är oroande att tre fjärdedelar av läsarintäkterna fortfarande är knutna till print”, säger Johan Taubert, vd på Tidningsutgivarna.

Ämnen i artikeln:

Toppnyheter eftermiddagTidningsutgivarnaTUJohan TaubertDagspress

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Morgonpressens konsumentintäkter från webben, appar och tryckta tidningar ökade med 2 procent under 2022, jämfört med 2021. Det visar färska siffror från TU. Under förra året växte läsarintäkterna till 6 226,3 miljoner kronor. 

De digitala läsarintäkterna utgjorde under förra året nästan var fjärde krona från hushållen. Det innebär en ökning med 4 procentenheter, jämfört med 2021. 

Samtidigt visar TU:s siffror att glappet mellan storstadspressens och landsortspressens digitala andel ökade under förra året. Storstadspressen drog ifrån ännu mer då drygt tre tiondelar av läsarintäkterna kommer från det digitala. Även om landsortspressens digitala andel ökade kommer mindre än en femtedel av läsarintäkterna från digitalt håll. 

– Utvecklingen av den digitala läsaraffären är väldigt positiv, inte minst i ljuset av det alltmer utbredda ekonomiska krismedvetandet. Men det är oroande att tre fjärdedelar av läsarintäkterna fortfarande är knutna till print. Stigande papperspriser och en försämrad distribution runt om i landet utgör ett hot mot medborgarnas möjligheter att ta del av fri och oberoende journalistik i tryckt form, säger Johan Taubert, vd på Tidningsutgivarna, i ett pressmeddelande. 

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev