Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

DI-chefens attack på DN Debatt: "Ett samhällsproblem"

Publicerad: 5 december 2014, 07:07
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:20

UPPDATERAD. Extravalet har gjort debattklimatet allt hetsigare. Nu går PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, till attack mot systertidningen Dagens Nyheter.


I dag publicerar Dagens Nyheter en debattartikel med rubriken " Så kan vi göra upp med SD om migrationspolitiken" skriven av fyra tidigare aktiva Center- och KD-politiker.

I debattartikeln argumenterar författarna för att de övriga partierna måste sluta ignorera Sverigedemokraterna och att reformer krävs i migrationspolitiken.

" Vi anser att partierna bör kunna samtala med Sverigedemokraterna; nuvarande isoleringsstrategi kan faktiskt till och med vara kontraproduktiv", skriver de. På ett annat ställe i texten återfinns formuleringen "Vi kan aldrig acceptera Sverigedemokraternas människosyn och fördomsfulla attityd mot invandrare.

Under morgonen har kritiken från vissa håll varit mycket hård mot Dagens Nyheter. En av de kritiska rösterna är PM Nilsson, politisk redaktör på Bonnier-systern Dagens Industri.

" DN Debatts falska rubriker är ett samhällsproblem. Denna text föreslår inte att "göra upp" med SD", skriver han på Twitter.

Men PM Nilsson är inte den enda som riktar kritik mot DN i dag:

" Är det bara jag eller saknar rubriken på dagens DN Debatt helt och hållet täckning i texten?", twittrar juristen och medieprofilen Mårten Schultz.

Erik Hultgren är ledarskribent på Blekinge Läns Tidning:

" Nu slår DN Debatt ännu ett rekord i grenen "missvisande rubriksättning", skriver han på Twitter.

" DN Debatt i dag. Det gick inte att få tag på några andra som skulle tänka sig att samtala med SD. Sedan satte man en rubrik utan täckning", twittrar journalisten Annika Hamrud.

S-politikern Mats Andersson håller dock inte med:

" De skriver ju att man ska 'samtala' med Sverigedemokraterna. Det är väl knappast om vädret man ska tala?".

Nils Öhman, chef för DN Debatt, slår ifrån sig kritiken från PM Nilsson.

– Jag tycker att PM Nilssons kritik faller platt, säger Nils Öhman till Dagens Media.

Att rubriken är satt inom citationstecken, men inte speglar ett direkt citat hämtat ur texten, är på intet sätt unikt för denna publicering. Det är en rubriksättningsmetod som DN Debatt använt i många år, uppger Nils Öhman. Även om debattörerna inte konkret föreslår en uppgörelse med SD anser Nils Öhman att rubriken speglar andemeningen och essensen i texten.

– De skriver att man inte ska isolera SD. Vår tolkning är att man, i direkta samtal eller genom att formulera politik så att man får med sig SD, på något sätt bör göra upp med SD. Exakt hur det ska gå till skriver debattörerna inte, säger Nils Öhman.

Istället föreslår debattörerna fyra tänkbara reformer.

Varför väljer ni att lyfta fram före detta politiker i denna fråga, som saknar fomellt inflytande över frågan?

– Detta är politiker med brett kontaktnät som speglar en stämning som finns. Hur bred denna stämning är kan jag inte svara på.

Varför inte istället lyfta fram aktiva poltiker?

– Deras texter har vi inte fått.

PM Nilsson ger inte mycket för Nils Öhmans argument.

– Ett citat är ett citat och om det inte är ett citat så är det ett falskt citat. Som Nils Öhman säger så har DN använt sig av den här metoden i flera år, det stämmer verkligen. Och det gör ju problemet ännu större, säger han till Dagens Media.

PM Nilsson tar upp ett annat exempel från 2009 som han tycker är ännu grövre.

Då skrev M-politikerna Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson och Tobias Billström en debattartikel om att medborgarskap som tilldelats genom falsk identitet, hot eller mutor måste återkallas.

DN Debatt valde då rubriken "Ta medborgarskapet från kriminella invandrare".

– Det är faktiskt ett ännu värre exempel. Debattartikeln får ju en helt annan ton. Och så här gör DN Debatt hela tiden, särskilt om det har med migration och SD att göra, säger han och tillägger:

– De vet ju hur det är, fixar man en bra rubrik så flyger det på Twitter. Jag har satt tusentals rubriker på debattexter och säkert gjort mig skyldig till att spetsa till andemeningen men aldrig med falska citat och sätt som direkt förvrider det som skribenten vill stå för.

Och du tycker att detta är ett samhällsproblem?

– Detta är en väldigt stor debattsidare och när andra medier går vidare på vad som står på DN Debatt är det just rubriken man går vidare på. Särskilt när den är satt inom citattecken. Då uppfattar alla det som något som står i texten. Det gör att det är DN debatt som säger vad som står i texten och inte debattören.

– Det är ett samhällsproblem och så tycker jag inte att seriösa debattredaktioner ska agera.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev