Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Dhen.se polisanmäldes av DN-chef

Publicerad: 13 september 2012, 08:47
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:11

DN:s dementi om att satirsajten dhen.se polisanmälts är felaktig. Det skriver Medievärlden, som i dag berättar att anmälan upprättats av en chef på tidningen.

Ämnen i artikeln:

BonnierDagens Nyheter

DT

Dante Thomsen


Det var i går som dagensmedia.se kunde berätta att den tidigare frilansjournalisten Oivvio Polites satirsajt dhen.se har polisanmälts.

När dagensmedia.se sökte ansvariga på tidningen för en kommentar valde DN dock att lägga locket på. Istället publicerade tidningen en notis i dagens tidning där uppgifterna om en polisanmälan dementerades.

– Vi har inte polisanmält tilltaget, men det är självfallet något som vi alltid överväger i sådana här situationer när upphovsrätten kränks. Vi ser allvarligt på när materialet som våra reportrar och fotografer har skapat förvanskas, säger DN:s it-chef Charlotte Lindén till den egna tidningen.

Men att det inte upprättats en polisanmälan är alltså fel. Det skriver branschsajten Medievärlden, som undersökt saken.

Enligt Medievärlden är det en chef på Dagens Nyheter som polisanmält dhen.se för brott mot upphovsrätten och olaglig fildening.

– En person gjorde en polisanmälan utan att ha mandat till det. Av missförstånd. Och den drogs tillbaka efter bara någon timme, säger DN:s redaktionschef Åsa Tillberg till Medievärlden.

Att DN i en rubrik slår fast att det sajten inte polisanmälts ser hon inget problem med då det inte var tidningen i sig som stod bakom anmälan.

Hon tycker inte heller att det i notisen fanns skäl att berätta att det var en chef på tidningen som gjort polisanmälan och att den dragits tillbaka.

– Nej, det var ett misstag och vi vill inte hänga ut någon, säger hon till Medievärlden.

Bakgrunden till bråket är DN:s nya hen-policy som dagensmedia.se kunde berätta om i måndags. Policyn har gett upphov till massiv kritik och är också anledningen till att Oivvio Polite bestämde sig för att lansera dhen.se.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev