Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag11.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

"Det var en viktig markering"

Publicerad: 11 Juli 2012, 11:54
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:16

Sven Otto Littorin har dragit tillbaka sin PO-anmälan mot Expressen. För dagensmedia.se berättar han varför – och varför han inte anmält Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

ExpressenPOPressombudsmannenAftonbladet

– Lika ledsen och arg som jag var för de första publiceringarna, lika nöjd blev jag av hanteringen efteråt, säger den före detta arbetsmarknadsministern om sitt beslut att ta tillbaka anmälan mot Expressen.

– Jag vill bli schyst behandlad, och när jag blir det så berättar jag gärna om det.

Efter att Sven Otto Littorin anmält Expressens rapportering om hans kopplingar till Wiking Minerals-ägaren Patrik Brinkmann, hörde Expressens chefredaktör Thomas Mattsson snabbt av sig.

– Han erbjöd mig genmäle och använde dessutom rapporteringen som utgångspunkt för en bra diskussion om pressetik i tidningen och i hans blogg. Det var en schyst hantering, och mer än så kan man inte begära, säger Sven Otto Littorin.

– Att få genmäle var viktigt, men personligen var det nästan ännu viktigare att få en så snabb reaktion från Mattsson. Han hörde av sig direkt och duckade inte, fortsätter han.

Thomas Mattssons propagerar i sitt blogginlägg för fortsatt självsanering för medierna, istället för hårdare reglering. Ett resonemang som Sven Otto Littorin själv håller med om. Han är inte ute efter hårdare regler om pressetik.

– Jag tror Thomas Mattsson har rätt, självsanering fungerar bättre än hårdare regler. I Storbritannien finns strikta regler om pressetik, men det fungerar ändå inte. Det blir bara ett sätt att flytta ansvaret från medierna, säger Sven Otto Littorin.

Han jämför med arbetsrätten, och hans egen ståndpunkt som tidigare arbetsmarknadsminister.

– Då var många på mig om att det behövdes mer lagstiftning, men jag föredrog självsanering så långt som möjligt. I de fall där företagen kan utkrävas eget ansvar, ska man inte flytta på det. Det är samma resonemang nu – det är bättre om de som är aktiva känner att det är de som bär ansvaret.

– Som Expressen i detta fall, Thomas Mattsson visar att han är beredd att ta ett sådant ansvar.

Tycker du att Sveriges modell för självsanering i dag fungerar som den ska?

– Det behövs två viktiga saker. För det första en bred och öppen pressetisk diskussion, större än den vi har i dag. Det enda positiva med det som hände mig för två år sedan var att det ledde till en större pressetisk diskussion, och det är ju inte så tokigt.

– För det andra behövs det ansvariga utgivare som faktiskt har ansvar för det de publicerar.

Att Sven Otto Littorin valde att anmäla Expressen var ett sätt att markera mot svenska medier att han inte tänker ta vad som helst.

– Bara för att jag inte anmälde Aftonbladet ger det inte en fribiljett för andra medier att skriva vad som helst om mig. Det var en viktig markering för min del.

Varför kändes det så viktigt att anmäla Expressen nu, men inte att anmäla Aftonbladet för två år sedan?

– Jag mäktade inte med det. Jag var helt slut och hade varken råd eller var i form. Hade jag varit i bättre form är det möjligt att jag hade hanterat det annorlunda.

Överväger du att anmäla dem i efterhand?

– Formellt är det inte för sent, man jag vill inte leva i det förflutna. Av 4 000 medieframträdanden under fyra år som minister blev jag bra behandlad i 3 990 fall. Det var några på slutet som inte var schysta, och jag skulle kunna grotta ner mig i det men det har jag inte lust med.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.