fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Det kräver medierna av Alice Bah Kuhnke

Publicerad: 10 oktober 2014, 06:54
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:26

Avskaffandet av reklamskatten, sänkt digitalmoms och reformerat presstöd. Det står högst upp på mediernas önskelista till kulturministern Alice Bah Kuhnke.

Ämnen i artikeln:

Utgivarna

YL

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se


Sedan Alice Bah Kuhnke utsågs till ny kulturminister förra veckan har det publicerats en lång rad debattartiklar och ledare om vad hon bör prioritera.

Enligt Jeanette Gustafsdotter, vd på Utgivarna, som sammanfattat kraven, har en ny kulturminister aldrig tidigare uppvaktats så flitigt så tidigt angående mediefrågor.

– Det är ett uttryck för var vi befinner oss i dag och det är ett uttryck för att det finns en stor besvikelse över att det inte har hänt något under tidigare mandatperiod, även fast vi har påtalat problematiken flera gånger. Det finns en stor besvikelse men också stora förhoppningar. Något måste ske, det är på högsta allvar, säger hon till Dagens Media.

De frågor som svenska medier vill att Alice Bah Kuhnke ska prioritera är sänkt digitalmoms och avskaffandet av reklamskatten. Det är också många som har tagit upp problematiken med presstödet, att dagens system inte är tidsenligt med hur medielnskapet ser ut.

– Det är ett klart och tydligt önskemål om en tydlig mediepolitik, vilket tidigare varit obefintlig. Branschen hoppas att Alice Bah Kuhnke ska bli den första kulturministern på mycket länge som tar de här frågorna på allvar. Det har hänt mycket med medielandskapet sedan den förra kulturministern tillträdde, säger Jeanette Gustafsdotter.

Den tredje december kommer Utgivarna, där TV4-Gruppen, SVT, Sveriges Radio, UR, Sveriges Tidskrifter och Tidningsutgivarna ingår, att ha ett riksdagsseminarium dit Alice Bah Kuhnke är inbjuden. Då ska Utgivarna presentera sina krav på den nya kulturministern.

– Vi hoppas att hon kommer dit. Nu tycker vi att det är viktigare att visa hela branschens utspel. Vi vill visa hur ovanligt det är att det kommer så många utspel. Vi hoppas att Alice Bah Kuhnke tar det här på största allvar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev