Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

"Det känns förjävligt"

Publicerad: 20 Augusti 2009, 11:37
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:16

Sportbladets Mats Wennerholm gör en full pudel efter de falska uppgifterna om dopningskandalen med Usain Bolts träningskompis.


Sportbladets Mats Wennerholm fick igår se sina sensationella uppgifter om att världsrekordhållaren Usain Bolts träningskamrat Daniel Bailey skulle vara dopad sprida sig över världen. Sportbladets hela förstasida vigtes åt nyheten, som fick genomslag världen över.

Men uppgifterna, som kom från två källor, var fel. Daniel Bailey hade inte åkt fast i någon dopingkontroll. Det hela dementerades kraftfullt av internationella friidrottsförbundet, IAAF.

I dagens utgåva av Sportbladet gör Mats Wennerholm en full pudel och erkänner sitt fel. Han beskriver även det kaos han vaknade upp till när världen fått ta del av hans falska – men sensationella – uppgifter:

”Dagen efter vaknade jag till en dator som lät som en kassapparat när mailen tickade in och en telefon som ringde i ett. Jag var bokstavligen tagen på sängen. Sedan såg jag 90 procent av mina kollegor tillbringa dagen med att först försöka bekräfta min ”nyhet” och sedan lika mycket tid till att dementera den ”, skriver han.

Mats Wennerholm berättar i texten att den första källan 22.25 på tisdagskvällen skickade ett sms med informationen att Daniel Bailey skulle ha åkt fast i en dopingkontroll. Därefter kontrollerade Mats Wennerholm uppgifterna med en annan källa som bekräftade uppgifterna med tillägget ”vem är förvånad”.

”Eftersom klockan var sen och det fanns minimalt med tid för ytterligare källkontroll, drabbades jag av den eviga jakten på nyheter som finns inbyggd i ryggmärgen på oss journalister”, skriver Mats Wennerholm i sin ursäkt.

Tidigare i somras avslöjade Mats Wennerholm namnen på de fyra av fem aktiva som åkt fast för dopning på de jamaicanska mästerskapen i slutet av juli. Däribland fanns Usain Bolts träningskamrat Yohan Blake.

”Det försvarar ingenting om mitt slarv med källorna, men jag var övertygad om att uppgifterna stämde”, skriver Mats Wennerholm.

Sportjournalist som han är avslutar Mats Wennerholm texten med en liknelse från friidrottens värld.

”Jag känner mig som en Alhaji Jeng som nollat på ingångshöjden i DN-galan, eller som Johan Wissman som tvingades stryka sig från semifinalen på 400 meter i går.

Det känns förjävligt om jag ska vara ärlig”

Dagensmedia.se har utan framgång sökt Mats Wennerholm, som är på plats i Berlin för att bevaka friidrotts-VM.

Läs ursprungsartikeln här och ursäkten här.

 

 

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.