Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

"Det här är lika stort som Elvis död"

Publicerad: 26 juni 2009, 09:11
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:19

I går natt mobiliserade landets nyhetsredaktioner alla sina krafter för att täcka nyheten om popstjärnan Michael Jacksons hastiga frånfälle. – Det här är lika stort som Elvis Presleys död, säger Aftonbladets chefredaktör, Jan Helin.


– Det har varit full fart hela natten. Dels för att nyheten kom så sent men också för att det tog ett tag innan bekräftelsen kom, säger Jan Helin.

Rapporteringen från de amerikanska medierna var under natten förvirrad. Den amerikanska kändisnyhetssajten TMZ.com var först ut med nyheten om att Michael Jackson drabbats av hjärtstillestånd. LA Times rapporterade då bara att Jackson tagits in för sjukhusvård. När TMZ.com rapporterade om dödsfallet pratade CNN om att Jackson fallit i koma. I Sverige kom bekräftelsen om dödsfallet genom en nyhetsflash från TT – och det var kändissajten TMZ.coms uppgifter de gick på.

– Mig veterligen är det första gången TT källhänvisar till en sajt som TMZ.com och det ger en indikation till hur stor den här händelsen verkligen är, säger Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen.

Han beskriver natten som hektisk men passar också på att berömma sina personal.

– Väldigt många hos oss har jobbat väldigt hårt. Bekräftelsen kom ganska kort mot deadline för vår förstaupplagga, så förutom att producera en tidning med olika upplagor, och fortlöpande publicera på webben ringde vi också in så mycket ledig personal vi kunde.

Expressen flyger i dag in extra personal till Los Angeles för att följa händelserna på plats. Hur många reportrar som flygs in vill Thomas Mattsson inte berätta.

I USA gick många av de stora medierna på TMZ.coms uppgifter. Det gjorde också Aftonbladet och Expressen.

– De amerikanska medierna kan sin egen marknad och TMZ.com är en sajt som har haft flera egna stora nyheter och som har ett anseende i branschen. I efterhand kan man konstatera att de haft rätt genom hela sin rapportering, säger Thomas Mattsson.

I dagens papperstidningar gör Expressen åtta sidor mot Aftonbladets tio. På webben tar Aftonbladet i ordentligt och rensar ända ut till reklamspalten för ett superbrett nyhetsflöde.  

– Vi kallar det för en superetta och det är ett format som vi använder väldigt sparsmakat, säger Jan Helin.

Vad har Michael Jackson betytt för kvällspressen?

– Michael Jackson tillhör den typ av ikoner som speglar samtiden. Han är kanske den mest tragiska av alla fixstjärnor i vår tid och ger kropp åt så mycket; dels hur extrem framgång kan bryta sönder en person och hur en störda barndom kan ge en mycket märklig relation till barn. Och ut över det, så var han också det sena 1900-talets mest inflytelserika artist.

Thomas Mattsson:

– Han var en av våra mest kända artister sedan ett antal decennier. Det tillsammans med hans personliga tragedier, uppväxt och de brottsmisstankar som riktas mot honom har gjort att han ständigt varit i strålkastarljuset. Men en dag som denna tror jag att folk snarare minns honom för saker som Thriller och We are the world.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.