Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Det är säkrast när de börjar bomba"

Publicerad: 25 augusti 2011, 06:37
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:59

Expressens Kassem Hamadé rapporterar direkt från krigets Tripoli. För dagensmedia.se berättar han om oron, sorgen men också om frihetens glädjetårar.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Efter månader av inbördeskrig kom så kriget till Libyens huvudstad Tripoli.

Och trots att segern ett tag såg ut att vara inom räckhåll fortsätter de våldsamma striderna. Diktatorn Muammar Gaddafi är fortfarande på fri fot.

En av journalisterna på plats i Tripoli är Expressens Kassem Hamadé. Tidigare i år var han både i Egypten och Tunisien för att rapportera om upproren mot diktaturen.

– Precis som i alla andra krigsdrabbade länder är det både farligt och lärorikt att rapportera. Den enda skillnaden med Libyen är att befolkningen här är oerhört hjälpsam och vänlig. De ställer upp för utlänningar, säger han till dagensmedia.se.

Bor gör han hos en man från Tripoli.

– Alla hotell är ju av naturliga skäl stängda.

Hur ser en arbetsdag i krigets Tripoli ut?

– Jag går upp klockan sju och äter en frukost som består av mjukost och vatten. Sedan tar jag kontakt med rebellerna för att höra om det senaste som hände under natten. Jag åker en runda i staden, träffar vanligt folk, rebeller och försöker få idéer som jag kan skriva om, säger han och fortsätter:

– När jag har säkrat ett par nyhetsvinklar går jag tillbaka till mitt boende och äter en lunch som alltid består av tonfiskburkar.

Kassem Hamadé berättar att han brukar försöka vila en timme under dagen så att han ska kunna vara vaken sent på natten – "Ifall det händer något".

Artiklarna ska vara klara för leverans till Expressen och Dagbladet klockan 21:00.

Är du rädd?

– Jag är orolig, men inte rädd. Jag får inte vara så orolig att jag drabbas av panik. Panik är krigskorrespondentens största fiende. Det är mindre farligt om de börjar bomba för då kan man skydda sig inomhus eller i ett säkert område. Det som är mest farligt är prickskyttarna. Jag har alltid en skottsäker väst på mig och varje gång jag lämnar mitt boende gör jag en bedömning av säkerhetsrisken.

Men allt är inte nattsvart i krigets Tripoli.

– Jag bli oerhört ledsen när barn drabbas och det händer nästan överallt. Barn är försvarslösa och de har inte valt att födas i krig. Men, jag bli glad när jag ser män fäller riktiga glädjetårar när de har fått smaka på friheten. Det hände i Tunis, Egypten och nu i Libyen.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News