Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

De vann Stora Journalistpriset

Publicerad: 19 November 2015, 18:44
Uppdaterad: 11 Maj 2016, 12:38

Här är alla vinnarna i Stora Journalistpriset 2015.


Ämnen i artikeln:

Stora Journalistpriset

Kritiken lät inte vänta på sig när nomineringarna till Stora Journalistpriset presenterades, då bara två av totalt 16 nominerade var kvinnor.

När vinnarna i kväll presenterades på Operans Rotunda i Stockholm stod det dock klart att två av fyra priser kammades hem av kvinnliga journalister.

SVT-journalisten Johanna Bäckström Lerneby prisades i kategorin "Årets berättare" för reportaget  " Att skapa ett monster", publicerat i tidskriften Filter.

" För ett skoningslöst reportage som med genial dramaturgi förädlar och fördjupar genren kriminaljournalistik", lyder motiveringen.

Lukas Bonniers Stora Journalistpris – den enda kategorin där inga nomineringar i förväg presenteras – delades ut till Aftonbladets Kerstin Weigl. Hon står bland annat bakom det mångåriga grävjobbet om kvinnorna som mördats av sina män tillsammans med Kristina Edblom.

Kerstin Weigl tilldelas priset "För att hon genom sitt outtröttliga grävande blottlägger ett av samhällets dolda katastrofområden."

I klassen "Årets förnyare" prisades Dagens Nyheters Kristoffer Örstadius, som blivit känd för sitt sätt att använda programmering och massiv datainsamling i sitt journalistiska arbete. Ett exemepel är granskningen av sårbarheten i det digitala samhället.

" För att han på ett förnyande och för journalistiken inspirerande sätt använder programmering och hacking till att avslöja sårbarheten i vårt digitala samhälle", skriver juryn i sin motivering.

Sist men inte minst vann Svenska Dagbladets Andreas Cervenka och Torbjörn Isacson i kategorin "Årets avslöjande" för sina artiklar om SCA-affären.

Duon prisas för att de " i en massiv storviltsjakt fällt de tyngsta högdjuren och därmed möblerat om i det svenska näringslivets salonger."

LÄS ÄVEN:

De var nominerade i Stora journalistpriset 2015

Årets berättare

Johanna Bäckström Lerneby, Filter

"Att skapa ett monster"För ett skoningslöst reportage som med genial dramaturgi förädlar och fördjupar genren kriminaljournalistik.

Björn af Kleen, Dagens Nyheter

"Det ockuperade landskapet"För att med kalejdoskopisk reporterblick och stilistisk fulländning ha visat oss ett nytt landskap – mitt ibland oss.

Alexander Mahmoud, Republic

"Hem till byn"För att självutlämnande, oförställt och med oförglömlig närvaro ha satt ord och bild på ett Sverige som sällan syns.

Årets förnyare

Martin Schibbye, Nils Resare och Brit Stakston, Blank Spot Project

För att de med passion för utrikesjournalistiken startat en digital folkrörelse med målet att sprida ljus över världens blinda fläckar.

Kristoffer Örstadius, Dagens Nyheter

För att han på ett förnyande och för journalistiken inspirerande sätt använder programmering och hacking till att avslöja sårbarheten i vårt digitala samhälle.

Markus Gustafsson och Ian Vännman, Omni

För att de med ständig förnyelse, i dialog med läsarna, lyckats etablera sig som Nyhetssveriges mest framgångsrika DJ:s.

Årets avslöjande

Hussein El-Alawi, Federico Moreno och Jens Mikkelsen, Sydsvenskan

"Pojkarna på Malmö Central"För att de spårade människorna och svaren bakom en skakande scen från vår tids Europa som delade en hel befolkning.

Bo-Göran Bodin och Alexander Gagliano, Ekot Sveriges Radio

"Kvinnoregistret"För att de ertappat rättvisans representanter med att göra offer till skyldiga och svika dem som de är satta att skydda.

Andreas Cervenka och Torbjörn Isacson, Svenska Dagbladet

"SCA-affären"För att de i en massiv storviltsjakt fällt de tyngsta högdjuren och därmed möblerat om i det svenska näringslivets salonger.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Stora Journalistpriset

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.