Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

De slutar på Aftonbladet

Publicerad: 27 maj 2009, 12:46
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:35

Flertalet av de som ansökt om avgångsvederlag från Aftonbladet har i dag fått besked. Bland dem som lämnar tidningen finns tidigare nöjeschefen Kicki Pousette och "fattigbloggaren" Jessica Ritzén.


Aftonbladet tvingas, som Dagensmedia.se tidigare berättat, spara 150 miljoner kronor. Neddragningar av personalstyrkan ska ge 75 miljoner kronor i minskade utgifter.

Det innebär att 100 tjänster ska bort, varav hälften på redaktionen. Vid ett stormöte i början av maj presenterades det avgångsvederlag som erbjudits samtliga anställda på Aftonbladet, och som ger mellan 9 och 30 månadslöner.

Företagsledningen har dock haft möjligheten att säga nej, för att kunna behålla nyckelpersoner. I dag skulle samtliga anställda som ansökt om avgångsvederlag ha fått besked. Processen har dock blivit fördröjd.

- Vår absoluta ambition är att ge alla besked före fredag, säger Niklas Bodell, informationschef på Aftonbladet.

Bland de som redan fått klartecken finns till exempel tidigare nöjeschefen Kicki Pousette:

- Jag har jobbat i tio år på Aftonbladet, och när det här erbjudandet kom kändes det som ett bra läge att göra något annat, säger hon, och fortsätter:

- Det var inget lätt beslut, Aftonbladet är en fantastisk arbetsplats. Men när jag väl bestämde mig så kändes det rätt.

Vad ska du göra nu?

- Jag vet inte faktiskt. Först tänkte jag ha en lugn, skön, ledig sommar för första gången sen jag var sjutton år.

Även Anna Körnung, som nyligen utsågs till affärsområdeschef med ansvar för kommunikation på Aftonbladet, har valt att sluta.

- Efter lite funderande kom jag på att jag vill fortsätta att jobba redaktionellt och med journalistik i första hand, har hon tidigare sagt till Dagensmedia.se.

Andra som slutar med avgångsvederlag är: Jessica Ritzén, som nyligen drev "Fattigbloggen", sportens Patrik Thornéus och Thomas Tynander, Schibsted-veteranen Fatima Johansson, strategiske kundchefen Anders Wallner, Fredrik Israelsson, affärsområdesansvarig Bilgor, samhällsdeskens Jens Kärrman och reportern Thomas Gustafsson.

- Ja, jag ska sluta för att starta upp en nyhetsbyrå i Madrid, säger Thomas Gustafsson och fortsätter:

- Jag ska också bli författare på heltid, under sommaren släpper jag en bok om Spanien, jag ser det här som en möjlighet att utveckla mig som spanienkännare, och latinamerikakännare.

Samtidigt lägger tidningen ned redaktionen i Göteborg. Enligt uppgift till Dagensmedia.se får de anställda där jobba kvar till i augusti.

De som fått avgångsvederlaget beviljat får det utbetalt i en klumpsumma, och kan få sluta redan den 31 maj, många kommer dock att arbeta kvar under sommaren.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.