Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

De prisas som Årets Dagstidning

Publicerad: 22 april 2020, 13:38

Det finaste priset, Helhetspriset, tilldelades Dagens Nyheter.

Foto: Janne Næss

Dagens Nyheter prisas med Årets Dagstidning – Helhetspriset för sin journalistiska ambition, sitt innovativa grepp och för att tidningen skapat en lönsam affär.


Ämnen i artikeln:

Årets Dagstidning

På onsdagseftermiddagen arrangerade branschorganisationen TU sitt årliga branschevent Årets Dagstidning. Men till skillnad mot tidigare år hölls inte prisutdelningen på någon stor fest. På grund av det nya coronaviruset valde TU i stället att avslöja 2020 års vinnare under en webbsändning som leddes av TV4:s Anna Lindmarker och TU:s vd Jan Fager.

Det finaste priset, Helhetspriset, kammade Dagens Nyheter hem.

– Vi är jättestolta och glada, sade Dagens Nyheters redaktionschef Caspar Opitz på länk från redaktionen på Gjörwellsgatan i Stockholm.

– I den tid vi befinner oss i är journalistiken viktigare än någonsin.

 

TU:s vd Jan Fager och programledaren Anna Lindmarker delade ut priserna i årets annorlunda upplaga av Årets Dagstidning på onsdagseftermiddagen.

Totalt slogs 21 nominerade om sju priser. Här är årets alla vinnare:

Årets Idé: Sydsvenskan/HD – Calpal

”Nätet är glupande oändligt, men läsarnas intresse är begränsat. Det har årets vinnare tagit fasta på, och utvecklat ett unikt redaktionellt verktyg som kan säga stopp. Vinnaren av Årets Idé är Sydsvenskan/HD – Calpal.”

Årets Förnyare: Mattias Wallström, Mittmedia

”För att envist och med starkt kommersiellt sinne ha drivit på en vinnande förnyelse av ett område där publiken helst vill att allt ska vara som det alltid varit. Årets Förnyare är Mattias Wallström, Mittmedia.”

Årets Redaktion: Borås Tidning

”Med lokal och digital samhällsjournalistik som uttalade ledstjärnor har den vinnande redaktionens genomslag blivit stort – långt utanför det egna täckningsområdet. Genom att granska såväl lokala partistrukturer, maffiaorganisationer och kriminalfall har redaktionen både påverkat politiken och drivit upp de digitala prenumerationerna. Ett tydligt fokus på lokal demokrati gör Borås Tidning till Årets Redaktion.”

Årets Ljud & Bild: Magda Gad, Expressen

”Uthållighet och mod, kännetecknar årets vinnare, liksom en särpräglad förmåga att skildra de svåraste av miljöer. I unika videoreportage får vi komma nära både vanliga människor och ledargestalter i den vardag som finns även i ett krigsdrabbat land. Och vi får veta hur krigsherrar gör för att roffa åt sig av bistånd som skulle gått till civila. Årets Ljud & Bild är Magda Gad, Expressen, med reportaget 'Talibanerna inifrån'.”

Årets Affär: DI Akademi

”Genom att smart utnyttja sitt trovärdiga varumärke och sin access till rätt målgrupp har man lyckats ta en lönsam position i en utmanande bransch. Det är inspirerande att ett tydligt fokus och konsekvent marknadsföring ger tydliga resultat redan på kort sikt. Grattis till DI Akademi för att ni vågat samt gjort det konsekvent och med hög kvalitet.”

Årets Kampanj: Schibsted Brand Studio och Renault – När staden tystnar

”Årets vinnare har på ett mycket lyckat sätt skapat en kampanj som på ett relevant sätt tar fokus på nutiden, samtidigt som den bygger för framtiden. Med en impact på 600 000 svenskar som läst, lyssnat och tittat samt en mycket nöjd kund i Renault är det bara att gratulera Schibsted Brand Studio och När staden tystnar för att ha skapat en kampanj med många vinnare.”

Årets Dagstidning – Helhetspriset: Dagens Nyheter

Med såväl journalistisk ambition, innovativa grepp och en lönsam affär tycks allting gå som på räls just nu för vinnaren av Årets Dagstidning Helhetspriset: Dagens Nyheter!

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Årets Dagstidning

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev