Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

De kräver svar på tal från Beatrice Ask

Publicerad: 16 juli 2013, 11:53
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:40

Journalistförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting kräver hårdare tag mot hot och våld mot journalister och politiker.


Ämnen i artikeln:

Journalistförbundet

I ett öppet brev till justitieminister Beatrice Ask kräver Sveriges Kommuner och Landstings ordförande Anders Knape och Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling hårdare lagstiftning mot hot och våld mot journalister och förtroendevalda.

"Vi ser fram emot den dag när Sverige kan presentera ett utökat skydd för de personer tar sig an förtroendeuppdrag och för de personer som har till uppdrag att granska de samma. Båda grupperna behövs i en levande och öppen demokrati", skriver de.

Några konkreta förslag på hur lagstiftningen bör utformas finns inte ännu.

– Kommittén om hot och våld mot förtroendevalda tog 2006 fram ett utkast till en skärpt lagstiftning men det gick man aldrig vidare med. Vi anser att den bör dammas av och ses över hur den kan användas, säger Anita Vahlberg, senior adviser på Journalistförbundet till Dagens Media.

Bakgrunden till kravet är en rad rapporter om att våld och hot ofta riktas mot så väl förtroendevalda som journalister.

Bland annat släppte Brottsförebyggande rådet, BRÅ en rapport i fjol som visar att 16 procent av de förtroendevalda utsatts för hot eller våld.

Under vintern och våren trädde en rad kvinnliga journalister fram och vittnade om hot.

"Det har länge varit ett känt problem i journalistkretsar, men vi tycker att det är bra att detta nu lyfts fram i allmänhetens ljus", skriver författarna.

– Naturligtvis ska någon ska behöva stå ut med våld och hot, men vi företräder grupper som i stor grad utsätts. Eftersom hoten är ämnade att tysta så väl journalister som politiker ser vi det som hot riktade mot demokratin, säger Anita Vahlberg.

Nu hoppas båda grupperna på en reaktion från regeringens håll som visar att man vill ta tag i frågan.

Helen Preutz

Ämnen i artikeln:

Journalistförbundet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.