Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

De kan vinna Stora Journalistpriset

Publicerad: 26 oktober 2015, 10:30
Uppdaterad: 11 maj 2016, 12:38

Journalister som Johanna Bäckström Lernby, Kristoffer Örstadius och Andreas Cervenka är nominerade till Stora Journalistpriset.


Ämnen i artikeln:

Bonnier AB

Stora Journalistpriset delas ut i fyra kategorier - Årets berättare, Årets förnyare och Årets avslöjande, samt Lukas Bonniers Stora Journalistpris.

Totalt nominerar en jury nu nio personer/bidrag i de tre förstnämnda kategorierna:

Årets berättare

Johanna Bäckström Lerneby, Filter

"Att skapa ett monster" För ett skoningslöst reportage som med genial dramaturgi förädlar och fördjupar genren kriminaljournalistik.

Björn af Kleen, Dagens Nyheter

"Det ockuperade landskapet" För att med kalejdoskopisk reporterblick och stilistisk fulländning ha visat oss ett nytt landskap – mitt ibland oss.

Alexander Mahmoud, Republic

"Hem till byn" För att självutlämnande, oförställt och med oförglömlig närvaro ha satt ord och bild på ett Sverige som sällan syns.

Årets förnyare

Martin Schibbye, Nils Resare och Brit Stakston, Blank Spot Project

För att de med passion för utrikesjournalistiken startat en digital folkrörelse med målet att sprida ljus över världens blinda fläckar.

Kristoffer Örstadius, Dagens Nyheter

För att han på ett förnyande och för journalistiken inspirerande sätt använder programmering och hacking till att avslöja sårbarheten i vårt digitala samhälle.

Markus Gustafsson och Ian Vännman, Omni

För att de med ständig förnyelse, i dialog med läsarna, lyckats etablera sig som Nyhetssveriges mest framgångsrika DJ:s.

Årets avslöjande

Hussein El-Alawi, Federico Moreno och Jens Mikkelsen, Sydsvenskan

"Pojkarna på Malmö Central" För att de spårade människorna och svaren bakom en skakande scen från vår tids Europa som delade en hel befolkning.

Bo-Göran Bodin och Alexander Gagliano, Ekot Sveriges Radio

"Kvinnoregistret" För att de ertappat rättvisans representanter med att göra offer till skyldiga och svika dem som de är satta att skydda.

Andreas Cervenka och Torbjörn Isacson, Svenska Dagbladet

"SCA-affären" För att de i en massiv storviltsjakt fällt de tyngsta högdjuren och därmed möblerat om i det svenska näringslivets salonger.

 

Förra året gick Årets avslöjande till Jenny Küttim och Dan Josefsson för dokumentären "Mannen som slutade ljuga" och "Kvinnan bakom Thomas Quick". Årets förnyare blev Linnéa Jonjons, Jack Werner och Åsa Larsson för Metros "Viralgranskaren" och Årets berättare vanns av Måns Mosesson för radioserien "Rädda Sverige".

Lukas Bonniers Stora Journalistpris gick förra året till Malou von Sivers.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Bonnier AB

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.