måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

De kan vinna Guldkrattan

Publicerad: 20 november 2019, 12:57

Bild 1/2  Bilden föreställer tidigare vinnare av Guldkrattan.

Foto: Andreas Elgstrand

Tre journalister har chans att ta hem den prestigefulla Guldkrattan som i år delas ut av Dagens Media. Reportrar på Mitt i, VLT och Gotlands Tidningar kan kamma hem priset.

Ämnen i artikeln:

Guldkrattan

Imorgon torsdag delas pris ut till årets Guldkrattevinnare. Tre journalister har i år chans att plocka hem det prestigefulla priset. 

Ida Leveby Andersson, Mitt i
Med Bromma som utgångspunkt hittar hon snackisarna bland lokalborna. En lokaltidnings främsta uppgift är att lyfta de frågor som påverkar lokalbefolkningens vardag. Ida Leveby Anderssons rapportering om hur kommunala byggprojekts budgetar skjuter i höjden, det lokala biblioteket som brottas med minskade anslag och hockeylaget som spenderar timmar på isen redan innan skolklockan ringer är alla lysande exempel på lokaljournalistik när den är som bäst.

William Holm, VLT
När lokaltidningar går på knäna är den lokala nöjes- och kulturbevakningen ofta något som eftersätts. Så är inte fallet i Vestmanlans Läns Tidning. Genom sina krönikor och löpande rapportering lyckas William Holm ge nöjeslivet i Västerås med omnejd den uppmärksamhet det förtjänar. Holm är heller inte rädd för att blicka bortom de lokala talangerna och konserterna för att lyfta nöjeslivets baksidor, exempelvis det ökande kokainmissbruket i Västerås. En reporter som vill beröra tar sitt bevakningsområde på allvar utan att för den delen tappa glimten i ögat. Här är VLT:s William Holm ett lysande exempel.

Magnus Ihreskog, Gotlands Tidningar
Att hitta det allmänmänskliga handlar om att befinna sig ute på fältet bland de människor och i det samhälle man vill skildra. Och även om Gotlands Tidningars reporter Magnus Ihreskog beskriver sig själv som en ensamvarg lyser hans texter av en passion för samtalet som sådant. På ett lättsamt och personligt vis lyckas han närma sig alla typer av frågor, från kultur till det lokala näringslivet. Alltid med gotlänningarna, både i och utanför Visby, i centrum.

Nomineringskriterier: ”Guldkrattan delas ut till den mästerliga slitvarg som under året bäst lyckats slå an den allmänmänskliga tonen i den svenska folksjälen. Som skriver artiklarna eller gör inslagen som alla älskar att tala om. Utan att vi riktigt begriper varför.”

Priset startades av Resumé 2004 togs över av Medievärlden 2018 för att sedan tas över av Dagens Media. 

Förutom äran får den lyckliga vinnaren också ta emot 7 500 kronor via Swish. Pengarna är tänkta att stimulera till omedelbar användning till trevligheter och eventuell förkovran.

Juryn bestod av: Hanna Frick, Dagens Media och Thomas Nilsson, Resumé.

Tidigare Guldkrattevinnare:

2004: Tommy Schönstedt, Expressen
2005: Svante Lidén, Aftonbladet
2006: David Baas, Metro
2007: Göran Åhgren, SVT
2008: Ingvar Hedlund, Expressen
2009: Elisabet Höglund, TV4
2010: Kerstin Holm, SVT
2011: Lennart Modig, TV4
2012: Karin Henriksson, SvD
2013: Anders Öhlund, Rapport
2014: Kenth Bergmark, Norrbottens-Kuriren
2015 Anna-Stina Atterday, Veckans Affärer

2016: –

2017: –
2018: Stefan Nolervik, Östersunds-Posten

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev