torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

De kan vinna Aftonbladets klimatpris

Publicerad: 7 oktober 2021, 12:32

DN-journalisterna Lisa Röstlunds och Alexandra Urisman Ottos samt Daniel Värjö på SR Kaliber har nominerats till Aftonbladets nyinstiftade pris. Foto: DN + SR

Två DN-journalister och en SR-journalist har chans att vinna. ”Årets nominerade har med sina granskningar uppfyllt prisets kriterier, både när det gäller att sätta avtryck i debatten och utkräva ansvar i klimatfrågan”, säger Jonathan Jeppsson, nyhets- och grävchef på Aftonbladet.

Ämnen i artikeln:

AftonbladetDagspressHållbarhet

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Tre reportrar har nominerats till Aftonbladets nyinstiftade klimatjournalistpris. 

Enligt kriterierna ska priset gå till den journalist som under det senaste året utmärkt sig med särskilda prestationer inom klimatjournalistikens område och som antingen skildrat klimatförändringens påverkan inom olika samhällsområden, genomfört en granskning eller gjort avslöjanden som satt avtryck i samhällsdebatten.

De som har chans att vinna är:

Lisa Röstlund, Dagens Nyheter. Hon nomineras för granskningarna om den svenska skogen. Motiveringen lyder:  

I en serie artiklar med skogen som utgångspunkt – och kalhygget som fond – friläggs de ofrånkomliga beslut och uppslitande strider som utkämpas om en av Sveriges viktigaste resurser i projektet att rädda vår planet.

Alexandra Urisman Otto, Dagens Nyheter, har nominerats för granskningen av Sveriges klimatmål. Motiveringen lyder: 

Med enkel matematik och skarp analys blottlägger Alexandra Urisman Otto i en serie artiklar den politiska kohandeln bakom Sveriges klimatmål – en kalkyl som inte håller måttet, där utsläpp trollas bort – och visar därigenom den hisnande diskrepansen mellan karta och verklighet i vår tids ödesfråga. 

Daniel Värjö, SR Kaliber, som nomineras för sin granskning av AP-fonderna. Motiveringen lyder: 

Med en närgången granskning kan Daniel Värjö visa att svenska pensionspengar i flera AP-fonder fortsätter stödja utvinning av fossila fyndigheter – i strid med de egna riktlinjerna att investera hållbart i linje med Parisavtalet att de globala koldioxid utsläppen måste halveras till 2030.

Juryn, vilket Dagens Media skrivit om tidigare, består av Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, Kerstin Brunnberg, tidigare vd Sveriges Radio och gästprofessor vid JMG, och Jonathan Jeppsson, nyhets- och grävchef på Aftonbladet.

– Vi ser nu mediebranschen ta nya initiativ för att bevaka, granska och berätta om klimatfrågan och dess konsekvenser. Det här priset är ett sätt för oss på Aftonbladet att uppmuntra utvecklingen och uppmärksamma särskilda insatser. Årets nominerade har med sina granskningar uppfyllt prisets kriterier, både när det gäller att sätta avtryck i debatten och utkräva ansvar i klimatfrågan, säger Jonathan Jeppsson, i ett pressmeddelande. 

Vinnarna presenteras den 15 oktober och prissumman ligger på 25 000 kronor. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev