Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

David Baas tilldelas årets Per Wendel-pris

Publicerad: 14 november 2022, 13:47

David Baas tilldelas ”Per Wendels pris till Årets nyhetsjournalist”.

Foto: Sven Lindwall/ Expressen

Expressen-reportern David Baas tilldelas ”Per Wendels pris till Årets nyhetsjournalist” när det delas på måndagen: ”Otroligt glad och hedrad”.

Ämnen i artikeln:

ExpressenNyheter

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


”Årets pristagare letar efter nyheter med värdegrunden som sin kompass. Drar fram i ljuset det som andra har mörklagt. Årets pristagare verkar i tidning och på tv, i böcker och på sajter, och hen gör det gång på gång och år efter år. Ständigt på jakt efter extremister och nazister, som alla överbevisas med sina egna ord när de blir ‘baasade’. Per Wendels nyhetspris 2022 tilldelas David Baas på Expressen.”

Så lät motiveringen när Per Wendel-prisets vinnare David Baas offentliggjordes under måndagen.

– Jag är otroligt glad och hedrad över att få den här utmärkelsen. Bland de tidigare pristagarna finns landets bästa journalister och att bara nämnas i samma sammanhang gör mig oerhört stolt, säger han i ett pressmeddelande.

David Baas har arbetat som reporter på Expressen sedan 2007 och har sedan tidigare vunnit en lång rad priser för sina granskningar och artikelserier.

– Det här var det snabbaste jurymötet hittills, tror jag, och pristagaren blev rykande aktuell när David Baas nyligen också berättade om en SD-politikers hemliga engagemang i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Det avslöjandet var bara ett i raden och juryn var enig om att David Baas gärning i alla mediekanaler förtjänade att uppmärksammas av oss, säger juryns ordförande och Expressens tidigare chefredaktör Thomas Mattsson.

Föregående pristagare:

2006 Fredrik Sjöshult, 2007 Jan Mosander, 2008 Anna Jaktén, 2009 Christian Holmén och Micke Ölander, 2010 Janne Josefsson, 2011 Anette Holmqvist, 2012 Hannes Råstam, 2013 Mats-Eric Nilsson, 2014 Carolina Neurath, 2015 Richard Aschberg, 2016 Olof Lundh, 2017 Magda Gad, 2018 Katarina Gunnarsson, 2019 Linda Hedenljung, 2020 Åsa Erlandsson och 2022 Martin Schibbye.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev