Därför stoppade Gunilla Herlitz Ikea-kritisk annons

2010-01-05 13:54  

DN:s chefredaktör Gunilla Herlitz hejdade en annons från polska fackförbundet Solidaritet eftersom hon ansåg att annonsen var vilseledande.

Den 30 december publicerade Svenska Dagbladet en annons från polska fackförbundet Solidaritet där Ikea kritiseras för dålig personalpolitik. Gunilla Herlitz sade dock nej till annonsen. Det avslöjar Resumé.

I annonsen anklagas Ikea för att tolerera dåliga arbetsförhållanden hos företag de samarbetar med, till exempel företaget Solid som förser Ikea i Polen med väktare.

Gunilla Herlitz tycker att annonsen var missvisande.

Varför stoppade du annonsen?

– Så som annonsen är utformad, ser det ut som att den handlar om Ikea, vilket den ju inte gör. Vi ansåg att den hade ett vilseledande budskap helt enkelt, säger Gunilla Herlitz till Dagensmedia.se.

Ryms inte opinionsannonsering inom Tryckfrihetsförordningen?

– Jo, absolut gör den det, men här var det inte fråga om det. Sådant här är dock jättesvårt att ta ställning till, men vi gjorde den här bedömningen, som vi står fast vid.

Ytterligare en anledning till att annonsen avvisades var att den, enligt Gunilla Herlitz, innehöll en anklagelse om hot.

– Längst ner i annonsen var det en skrivelse där det stod att en företrädare för företaget hade hotat att bryta armen av en anställd som ville ansluta sig fackligt, vilket inte stämmer överens med Ikeas kollektivavtalsbestämmelser, säger Gunilla Herlitz.

Svenska Dagbladet valde att publicera annonsen då den inte ansågs utgöra förtal, vara kränkande eller på annat sätt olämplig.

Amina Djemili

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt