Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Därför startar Aftonbladet ett upprop mot Fredrik Reinfeldt

Publicerad: 20 Augusti 2013, 12:27
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:37

Aftonbladets upprop mot lägre skatter – och för en bättre skola – har fått stor spridning i de sociala medierna. För Dagens Media berättar tidningens politiska chefredaktör Karin Pettersson om varför Aftonbladet ska driva en politisk kampanj.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaAftonbladet

" Skolan börjar bli ett nationellt trauma och om inte Sverige ska fortsätta rasa i internationella jämförelser bör pengarna som Reinfeldt vill slösa bort i nya skattesänkningar i stället gå till skolan".

Det är budskapet i en ny politisk kampanj som sjösatts av Aftonbladets ledarsida.

Idén till uppropet, där tidningens läsare uppmanas skriva på en protestlista mot lägre skatter, fick tidningens politiska chefredaktör Karin Pettersson när hon lyssnade på Fredrik Reinfeldts sommartal.

– Vi har märkt att det finns ett väldigt stort engagemang kring skolfrågorna bland våra läsare. Det finns en stor vrede och frustration som står i kontrast till de besked som Fredrik Reinfeldt levererade i sitt tal, säger Karin Pettersson till Dagens Media.

Varför ska Aftonbladet starta ett upprop?

– Vi har mycket kontakt med våra läsare och i och med den respons vi har fått när vi har skrivit om det här ämnet tidigare kändes det som att det är värt att uppmärksamma det här engagemanget, säger hon och fortsätter:

– Det här är ett sätt att ge en röst åt en åsikt som ingen för fram i dag. Och det med eftertryck.

Att frågan engagerar är det inget tvivel om. Hittills, bara timmar efter att artikeln med uppropet publicerats, har tidningen samlat in över 20 000 underskrifter.

Uppropet har också fått en stor spridning i de sociala medierna. I skrivande stund har artikeln delats över 8500 gånger på Facebook och drygt 430 gånger på Twitter.

– Jag är inte så förvånad över responsen eftersom att vi vet att de här frågorna verkligen engagerar. Men det är väldigt roligt att det visar kraften på en stark och tydlig opinionsjournalistik, säger hon och fortsätter:

– Skolan är också en fråga som går över partigränserna vilket gör att vi nog också får gehör utanför vår trognaste läsarkrets.

Har ni fått mycket kritik?

– Vi har fått lite mejl av läsare som inte håller med men det får vi å andra sidan alltid. Däremot har jag inte sett någon som vänder sig mot greppet som sådant. Det kanske finns men jag har i alla fall inte sett det.

Vad hoppas du att uppropet leder till?

– Att vi får en bättre diskussion om prioriteringar i politiken och att det ensidiga fokuset på vad var och en får i plånboken byts mot en diskussion om vad man skulle kunna göra istället – och vad som faktiskt är viktigt för Sverige på sikt.

Samtidigt har ju kvällstidningarna gjort sig lite kända för journalistik av typen "Så mycket mer får du i plånboken". Vad tycker du om den typen av journalistik? Bidrar det till den ensidiga diskussionen du kritiserar?

– Jag avstår från att kommentera det. Min kritik riktar sig i första hand till regeringens ensidiga fokus på skattesänkningar.

Hur Aftonbladet ska redovisa resultatet av uppropet är inte klart än, berättar Karin Pettersson.

– Men vi kommer göra det på något sätt.

Läs även:

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

ModeraternaAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.