Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Därför slutar Aftonbladets hovreporter "Royal Roger"

Publicerad: 19 december 2014, 15:20
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:17

Samtidigt som prinsessan Madeleine väntar barn nummer två och prins Carl-Philip planerar bröllop lämnar hovreportern Roger Lundgren Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

HovetAftonbladet

Högtidsstunderna inom kungafamiljen fortsätter att avlösa varandra. I går meddelade prinsessan Madeleine att hon väntar ytterligare ett barn och senare under våren ska prins Carl-Philip gifta sig med Sofia Hellqvist.

I det läget kommer beskedet att en av Aftonbladets hovexperter, "Royal"- Roger Lundgren, lämnar tidningen.

Enligt honom är det hela odramatisk och handlar i grunden om att hans egna tidning, Kungliga Magasinet, helt plöstligt stod utan chefredaktör.

– Jag har drivit tidningen i tre år nu och den sista tiden har Susanna Popova haft chefredaktörsrollen. Men eftersom hon nyligen fick ett forskningsuppdrag var hon tvungen att sluta och då fick jag ta över. Jag har fortfarande kvar ett samarbete med Aftonbladet och kommer att delta i live-sändningar och så. Men bloggen läggs ner.

Du fick alltså inte sparken?

– Nej, men gud nej. Jag var inte anställd utan hade ett samarbetsavtal på ett halvår. Men just nu räcker tiden inte till. Det är mycket med att driva en tidning ensam. Jag jobbar ofta 15 timmar per dygn. Det är roligt, men tufft.

Läget för Aftonbladets övriga hovreportrar, Jenny Alexandersson och Mattias Sandberg, är samtidigt oklart. Den förra är hemma på mammaledighet och har den senaste tiden hållit en låg profil på tidningen. Mattias Sandberg ska enligt uppgift till Dagens Media själv ha uttryckt att han helst vill slippa hovbevakningen.

Men Roger Lundgren hävdar att han inte är inte oroad. Enligt honom har Aftonbladet i dag en bra relation med kungahuset, vilket är det viktigaste menar han.

– Nog kommer det fixa det där. Aftonbladet har haft en schysst approach mot kungafamiljen de senaste åren. Ida Gustafsson och Mattias Sandberg har varit väldigt duktiga. Jenny Alexandersson likaså. Mattias gör förvisso allt möjligt i dag, men han är så uppskattad av familjen så han slängs nog in ändå, säger Roger Lundgren och fortsätter:

– Jag vet inte exakt hur det tänker lägga upp det inför bröllop och dop. Jag har ju även varit knuten till SVT som expert, men vill Aftonbladet att jag ska vara med då får jag ta ställning till det då.

Vad gäller hovbevakningen generellt tycker han att den i dag är mer balanserad och mindre skvallrig, jämfört med för några år sedan. Dels beror det på att att Victoria, Madeleine och Carl-Philip numera är vuxna och stadgade. Springet på Stureplan har minskat drastiskt.

Men skiftningar i konkurrensen mellan Aftonbladet och Expressen har också påverkat.

– Det är såklart väldigt mycket skvaller och spekulationer fortfarande. Det är ju kvällstidningarnas nisch. Men för tio år sedan när Aftonbladet hade Daniel Nyhlén var det mycket värre. Han och Johan T Lindwall på Expressen triggade varandra. Det var ett helt annat tempo då.

Intresset för hovet har trots detta inte minskat hos allmänheten säger Roger Lundgren. Tvärtom. Förra veckans nobelmiddag och gårdagens bebis-besked bevisar detta.

– När nyheten om Madeleine kom ringde 15 personer till mig och frågade om allt möjligt. Samtidigt släppte hovet en julfilm på Estelle - ett klipp som delats enormt mycket av folk jag inte trodde var rojalister. Intresset är konstant och det har med generationsskiftet att göra, säger Roger Lundgren.

Från tiden på Aftonbladet tar han framför allt med sig webb-tv-erfarenheten. Sändningarna har både varit proffsigt genomförda och välsedda, anser han.

– Det är häftigt hur bra tv vi kunde göra med så små resurser. Oavsett om det rörde sig om ett spanskt tronskifte eller nyheter om vår kungafamilj så satsade man. Utan att ha några exakta siffror så vet jag att det var populärt.

Inför de stundande storhelgerna planerar Roger Lundgren att fly huvudstaden och hovbevakningen för Umeå och familjen. Kungafamiljens jul vet han redan på ett ungefär hur den ser ut - Traditionell med vissa inslag av tyska bakverk.

– De firar en svensk traditionell jul på Drottningholm. De gör som alla andra; Kalle Anka, julmat och julklappar. Eftersom de träffas sällan är julen väldigt viktig för dem. Förr var prinsessan Christina med men nu har hon barnbarn så det är osäkert om hon deltar numera. Jag vet att drottningen även importerar en särskild tysk julkaka, Weihnachtsstollen.

Lyssna på Kungens favoritspotify-låtar, sammansatt av Roger Lundgren.

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify:user:dagensmedia:playlist:0Yqil6s2A7FhC1WFubbDGn" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

HovetAftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev