Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Därför skapar de en feministisk grävlista

Publicerad: 13 december 2013, 12:57
Uppdaterad: 7 januari 2016, 09:14

I dag presenterar Feministiskt Perspektiv och Bang sin egna alternativa grävlista.


Bang och Feministiskt Perspektivs lista är ett direkt svar på tidningen Scoops sammanställning av de 25 främsta gräven som presenterades i samband med Föreningen för grävande journalisters jubileum i höstas.

Målet är att skapa en alternativ och feministisk lista på grävande journalistik som haft en stor betydelse både för samhällsutvecklingen och för journalistiken de senaste 25 åren.

– Det görs väldigt mycket bra journalistik som blir osynliggjord av förlegade kriterier och en förlegad syn på grävande journalistik. Vi vill hjälpa både Föreningen grävande journalister och journalistkåren i stort att vidga synen på relevant journalistik. Vi tycker att det är anmärkningsvärt att det går så långsamt inom en så inflytelserik sfär i samhället, säger Anneli Carnelid, redaktör för tidskriften Bang, i ett pressmeddelande.

På Bang och Feministiskt Perspektiv är man kritiska till att Scoops lista innehåller allt för få reportage som författats av kvinnor. Även listan med de 25 främsta grävarna innehöll få kvinnor.

– Listan tycks återspegla vilka som har de bästa anställningsförhållandena, mest tid i etern och som håller sig inom de traditionella ramarna för vad samhällsomvälvande journalistik kan vara, säger Feministiskt Perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt i ett pressmeddelande.

Bang och Feministiskt Perspektivs alternativa lista är dock inte tänkt att premiera de främsta grävarna. Listan är inte heller inbördes rangordnad.

– Vi tycker att det kanske går att lyfta eller tävla i journalistik, men att rangordna reportrar, särskilt med tanke på hur skeva anställningsförhållandena ser ut för kvinnor och män inom den grävande journalistiken, skapar bara en olycklig förskjutning från journalistik till person, säger Anna-Klara Bratt i pressmeddelandet.

Tanken är också att listan ska fortsätta att uppdateras och snarare bli en sida där synen på journalistik vidgas. Den är också tänkt som en inspiration för unga grävare.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.