Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Därför satte Metro en serie på ettan: "Fakta pang på"

Publicerad: 15 januari 2016, 14:07
Uppdaterad: 15 januari 2016, 14:33

Metros chefredaktör Eric Ljunggren om förstasidan som ska slå hål på myter om sexbrott.


Ämnen i artikeln:

Metro

Förstasidan av dagens Metro pryds av en två rutor lång seriestrip som handlar om den senaste veckans debatt om sexuella trakasserier.

Intill står det: ”Den här serien skulle egentligen ha publicerats i litet format bredvid horoskopet. Men när vi insåg att den var viktigast i hela tidningen så tänkte vi om”.

– Jag tycker att det ligger helt i linje med Metros historia och tradition. Vi redovisar fakta pang på. Det var hela tanken när vi startade Metro 1995, när vi vann stora journalistpriset för Viralgranskaren och är det fortfarande, säger Metros chefredaktör Eric Ljunggren till Dagens Media.

Vad är det ni vill säga?

– Det vi vill säga är just att man måste titta på fakta. Det är för mycket desinformation och det kommer både från vänster och höger. Vi vill redovisa fakta. Det är många som har hört av sig och frågat vilken politisk färg Metro har. Vi har ingen och har aldrig haft. Men att driva opinion mot sexbrott och rasism och för fakta, det gör vi gärna.

Bakom serien står tecknaren Ellen Ekman och idén att dra den på hela ettan kom från Metros medarbetare Viktor Ander. Inne i tidningen har Metro pratat med olika experter som slår hål på en rad myter om våldtäkt och sexualbrott.

– Sidan två är snustorr i jämförelse med ettan och det är precis det som är meningen. Vi vill inte kampanja eller driva opinion, vi vill redovisa fakta och svara på myter som sprids om sexövergrepp och invandrade, säger Eric Ljunggren.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Vi har fått enormt positiva reaktioner. Personligen har jag fått ett 100-tal positiva kommentarer och människor har på riktigt stoppat mig på gatan. Sen har jag fått ett antal minst sagt negativa kommentarer. Någon skrev att jag var patetisk och någon att jag var kulturmarxist och ärligt talat vet jag inte om jag vet vad det betyder, men jag tror inte att det är något positivt.

Har ni fått motta hot?

– Jag kommenterar aldrig hot vare sig mot mig själv eller mot tidningen.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.