torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Därför ratas Littorin-storyn

Publicerad: 6 juli 2011, 08:42
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:05

Förra året blev Aftonbladets Littorin-artiklar veckans stora snackis. Men när tidningen på nytt publicerade uppgifter om den före detta arbetsmarknadsministern var det få andra medier som hakade på.

Ämnen i artikeln:

Daniel SandströmExpressenSven Otto LittorinThomas MattssonAlmedalen 2011SydsvenskanAftonbladet

MN

Madeleine Nilsson

madeleine@dagensmedia.se

MS

Martin Schori


I lördags – ett helt år efter den första publiceringen – presenterade Aftonbladet nya uppgifter om Sven Otto Littorin. Samma morgon intervjuades chefredaktören Jan Helin av TV4 där han fick motivera sin publicering.

Enligt medieuppgifter var Aftonbladets ambition att på nytt dominera nyhetsflödet och samtalen under Almedalsveckan. Men till skillnad får förra året fick storyn inget större genomslag – förutom ett TT-telegram som bland annat publicerades på svd.se var det få medier som valde att haka på.

Daniel Sandström, chefredaktör på Sydsvenskan, anser inte att Aftonbladets publicering denna gång tillförde något nytt – Sven Otto Littorin utgjorde en säkerhetsrisk redan förra året, säger han.

– Uppgifterna om att Littorin skulle ha sexchattat fanns redan förra året. Nu fördjupade bara Aftonbladet bakgrundsstoryn till vad som hände då. Jag bedömde inte att deras publicering innehöll något nytt i sak som påverkade dagens politiska verklighet på samma sätt som förra året, säger han till dagensmedia.se.

Det faktum att Sydsvenskan heller inte hade tillgång till några förstahandsuppgifter påverkade också beslutet att inte publicera.

– Man måste göra en självständig bedömning, och jag ansåg inte att det fanns någon anledning till att sprida uppgifterna vidare. Det måste finnas något som påverkar synen på regeringen eller deras krishantering, men Aftonbladets uppgifter var inte av den karaktären tycker jag.

Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, är inne på samma spår.

– Expressen skrev om sexchattandet redan för ett år sedan. Vi har naturligtvis inte tillgång till Aftonbladets publiceringsunderlag och därför kan jag inte recensera deras uppgifter nu, men med den kunskap som vi haft har vi inte funnit orsak att rapportera nu.

Lars Adaktusson, pr-konsult och tidigare journalist, går ännu längre i sin kritik. På Aftonbladets mediedebatt i Almedalen tidigare i veckan sa han:

– Det ni har publicerat nu har ingen som helst relevans. Det är inte ens en nyhet, något som styrks av att i stort sett alla andra medier i detta land har gjort samma bedömning och inte publicerat något, sade han.

Jan Helin förklarade samtidigt varför han tror att så få medier hakade på deras publicering:

– Jag tror att det beror på att man inte sitter på källmaterialet, utan i så fall får rewrita känsliga uppgifter som man inte kan kontrollera.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev