Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Därför namnger DN inte ”Julia Caesar”

Publicerad: 7 September 2015, 08:04
Uppdaterad: 17 Mars 2016, 09:12

Efter hat- och hotkampanjerna – DN publicerar inte identiteten på kvinnan bakom ”Julia Caesar”.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Journalisterna Niklas Orrenius och Annika Hamruds försök att kontakta kvinnan bakom pseudonymen ”Julia Caesar” fick en obehaglig vändning under förra helgen.

I en rasande text anklagade ”Julia Caesar” journalisterna för att förfölja henne – varpå en hat- och hotstorm snabbt drabbade Orrenius och Hamrud.

Båda har utsatts för mordhot.

I onsdags valde Expressen att publicera Annika Hamruds text, där identiteten på ex-journalisten bakom ”Julia Caesar” avslöjades.

 – Signaturen "Julia Caesar" är en av de absolut mest inflytelserika och flitiga pseudonymerna på de stora hatsajterna. Hon har skrivit otroligt mycket och gett ut tre stycken böcker under pseudonym. När vi fick bakgrunden att hon var en gammal journalist, en van debattör och en slipad person som är fullt medveten om vilken kraft det är hon utövar i sina texter, så tog vi beslutet att en sådan person bör kunna ställas till svars för det hon skrivit. Hon bör tåla att vara med i en öppen debatt, sade Expressens kulturchef Karin Olsson till Dagens Media.

Samma beslut har även tagits av flera andra medier, bland andra Sveriges Radio. Svenska Dagbladet har däremot valt att inte namnge. Chefredaktören Fredric Karén menade att en namnpublicering var att gå i samma riktning som de högerextrema medierna.

– Vi ska hålla oss för goda för det. Vi i de grundlagsskyddade medierna har ett ansvar att stå emot, sade Fredric Karén till den egna tidningen.

I lördags publicerade Dagens Nyheter sitt reportage om ”Julia Caesar”. Under rubriken ”Niklas Orrenius om mötet med ’Julia Caesar’” beskrivs den anonyma skribentens centrala roll i den framväxande rasistiska nätmiljön.

”Hennes texter var överallt. Hennes inflytande var obestridligt”, står det i reportaget som även publicerades på nätet.

"Julia Caesar är en makthavare – och en nät­hatare. Från sin anonyma plattform har hon i flera år spridit rasism. Trots sin nyckelroll är hon okänd för de allra flesta svenskar", står det vidare.

Även den senaste veckans händelser återges i texten

Men Dagens Nyheter valde, till skillnad mot Bonnierkollegorna på Expressen, att inte namnge ”Julia Caesar”. Det närmaste läsararen kommer är att det handlar om en före detta socialreporter på just Dagens Nyheter.

Ett beslut som kommenteras i en fotnot i slutet av artikeln:

Mot bakgrund av den senaste veckans upptrissade och giftiga debattklimat, med hatkampanjer och flera hot, har DN valt att inte namnge personen bakom pseudonymen Julia Caesar.”

Dagens Media har under måndagen sökt DN:s ansvarige utgivare Peter Wolodarski, som har avböjt att i detta läge ytterligare kommentera beslutet att inte publicera namnet.

I söndags inledde DN satsningen #jagdelar, där 100 kända svenskar tog ställning för alla människors lika värde och mot rasism. I skrivande stund har Facebook-sidan för #jagdelar gillats av närmare 20 000 Facebook-användare. Enligt socialanyheter.se var DN:s upprop den mest delade artikeln i Sverige under söndagen.

LÄS ÄVEN:

 

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.