Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Därför lämnar Tomas de Souza Bonnier News

Publicerad: 25 juni 2019, 07:07
Uppdaterad: 25 juni 2019, 08:50

Foto: Press/Janne Næss

Bonnier News kapar i organisationen Next och innovationsdirektören lämnar. ”Jag insåg ganska snart att den bästa besparingen jag kunde gör var att behålla teamet intakt men kliva av själv”, säger Tomas de Souza till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

Bonnier NewsAlexander Lydecker

Bonnier News stuvar om inom organisationen Next för att spara in pengar. I samband med detta lämnar Tomas de Souza sin roll som innovationsdirektör. 

Den nya organisationen kommer bestå av fem affärsutvecklare, en researcher och en designer/facilitator. Det innebär att fem tjänster kapas från Next: tre utvecklartjänster och två projektanställningar. Utvecklarna har istället blivit erbjudna tjänster i HD-Sydsvenskans utvecklarteam.

Tjänsten som innovationsdirektör kommer från och med den första september istället tas över av Niklas Ekedorff som samtidigt kommer fortsätta ansvara för Insights som han gör idag. 

Tomas de Souza säger att lösningen med den nya organisationen var det bästa han kunde presentera för att fortsätta kunna uppnå ett så bra resultat som möjligt. 

– Vi har sparat in på flera delar av organisationen inom Bonnier News. När turen kom till oss och jag fick titta på vad vi kunde göra i vårt team så insåg jag ganska snart att den bästa besparingen jag kunde gör var att behålla teamet intakt men kliva av själv. Den nya organisationen som jag nu lämnar är på mitt inititativ eftersom jag kände att det är bästa sättet för att vi ska fortsätta kunna leverera tillsammans, säger han till Dagens Media. 

Fem tjänster kapas och rollen som innovationsdirektör förändras. På vilket sätt kommer organisationen bli bättre med tanke på att det blir färre resurser till att utföra arbetet?

– Det man behöver komma ihåg är hur det har sett ut innan. När vi började 2018 så var inte så många fler än vad vi kommer bli i den nya organisationen. Jobbar man med innovation så måste man vara inställd på att ha ganska olika förutsättningar med ganska så kort varsel. Kombinationen av att jag vet vilket team som finns på plats och kommer jobba med detta framåt och att vi tightare kan koppla ihop det som Niklas (Ekedorff reds. anm.) har drivit i Insights, är en av de viktigaste utgångspunkter i innovationsarbete framåt, säger Tomas de Souza och fortsätter:

– Jag tror att den nya organisationen kommer bli bra men det är som sagt triggat av att vi har varit tvungna att göra en besparing. Hade vi inte behövt göra det hade det kanske sett annorlunda ut. Men med de förutsättningar vi har så tror jag att det här är det absolut bästa som vi kan se framåt. 

Tomas de Souza har haft rollen som innovationsdirektör i två år, innan dess har han arbetet inom koncernen i sex år i olika roller som alla har innefattat någon form av affärsutvecklingsuppdrag. 

Hur skulle du vilja sammanfatta din tid som innovationsdirektör?

– Det vi har byggt upp under de här två åren är ett fantastiskt team med väldigt bra och stabil innovationsresearch. Det är något som vi har pratat mycket om runt om i Europa, dels om hur vi arbetar men också om vad vi har lyckats åstadkomma i resultat. Vi har bland annat fått innovationsfinansering av Google. Sedan är det en stor och svår uppgift att jobba med innovation samtidigt som hela bolaget står inför en stor förändring. Det har varit utmanande minst sagt men väldigt lärorikt och spännande. Jag är allra mest stolt över det team vi har på plats och sättet som vi har professionaliserat innovationsarbetet på inom Bonnier News.

Vad ska du göra härnäst?

– Jag har inget klart ännu utan är lite spänd på att öppna dörren nu. Men framför allt också fokusera på att landa den här nya organisationen och se till att få en så bra överlämning till Niklas som möjligt. Jag ska ge mig själv sommaren att tänka efter och fundera på vad jag ska göra sedan. Nu när jag kan prata öppet om detta så är det också mycket lättare att träffa nya bolag och se vilka möjligheter som kan finnas. Så jag är spänd över nästa steg men vet inte riktigt vad det kan bli ännu.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev